Geen afbeelding beschikbaar

Koninklijke huwelijken in Nederland

Meer dan zes miljoen mensen zitten aan de buis gekluisterd. Het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima wordt uitgezonden door de NOS. Na de dienst in de Nieuwe Kerk, met de beroemd geworden traan van Maxima, volgt de balkonscène en ten slotte ‘de kus’. Het is vandaag alweer tien jaar geleden dat Willem Alexander en Maxima elkaar het ja-woord gaven. Het stel ontmoette elkaar tijdens een feest in Sevilla. Maar hoe waren de ontmoetingen en huwelijken van koning Willem I, II en III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix?



Huwelijk koning Willem I (1791)


"Ik vindt dat ik, vergeleken met andere Prinsessen, nog niet zo slecht af ben", schreef Wilhelmina van Pruisen (Mimi) aan een vriendin, "Berlijn is trouwens niet zo héél ver weg, dus ik kan nog wel eens thuiskomen. Als ik redelijk ben moet ik tevreden zijn en dat ben ik dan ook..." Aldus koningin Wilhelmina van Pruisen. Op 17-jarige leeftijd werd zij uitgehuwelijkt aan haar volle neef Willem Frederik van Oranje-Nassau, de latere koning Willem I van Nederland. De plechtigheid vond plaats op 1 oktober 1791 in het koninklijk slot in Berlijn. De festiviteiten hielden zeventien dagen aan. Het paar kreeg vier kinderen: Willem Frederik George Lodewijk (Willem), Willem Frederik Karel (Frederik), Wilhelmina Frederika Louise Paulina (Charlotte) en Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte (Marianne).


Lees verder over Willem I


Huwelijk koning Willem II (1816)


Willem Frederik George Lodewijk, die vanaf 1840 zijn vader opvolgde als koning willem II der Nederlanden, verloofde zich in 1813 met de Britse prinses Charlotte Augusta van Wales. Zij verbrak een jaar later echter de verloving, waardoor Willem op zoek moest naar een nieuwe bruid. Tsaar Alexander, goede vriend van Willem, opperde toen dat hij met zijn zusje Anna Paulowna in het huwelijk kon treden. Willem II vertrok daarop voor een periode van een maand met zijn vader naar Rusland. Hij kwam aan op 20 december 1815 in Sint-Petersburg, waar een huwelijksaanzoek plaatsvond. Nadat werd besloten dat de prinses na het huwelijk haar Russisch-orthodoxe geloof mocht blijven belijden, kon niks het huwelijk meer tegenhouden. Het paar trouwde onder veel bombarie op 21 februari 1816 in het Rozenpaviljoen in de paleistuin van het Pavlovsk-paleis in Sint Petersburg. Aansluitend werd in de Witte Zaal van het Winterpaleis een protestantse huwelijksdienst gehouden. De festiviteiten duurden elf dagen. Het paar kreeg vijf kinderen: Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (Willem), Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel (Alexander), Willem Frederik Hendrik (Hendrik), Willem Alexander Frederik Ernst Casimir (Ernst Casimir) en Wilhelmine Marie Sophie Louise (Sophie).


Lees hier meer over Willem II


Huwelijk koning Willem III (1839)


Toen Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk 22 jaar oud was, op 18 juni 1839, trad hij in het huwelijk met zijn nicht Sophie van Württemberg. Zij was de dochter van Willem I van Württemberg en Catharina Paulowna, de zus van Anna Paulowna. Sophie en Willem ontmoetten elkaar voor het eerst nadat het huwelijk al door beide vaders was besloten. Het huwelijk tussen neef en nicht was allerminst succesvol. De oorzaak was met name dat Willem zich niet bepaald hield aan de echtelijke trouw. De New York Times noemde hem: “De meest losbandige figuur van onze tijd”. Sophie was hier allerminst van gediend. Zodoende werd na twaalf jaar door zijn schoonfamilie een poging gedaan het huwelijk te ontbinden. Toen deze poging geen doorgang vond, leefden de echtelieden vanaf dat moment gescheiden van tafel en bed. Desondanks kregen zij drie zoons: Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik (Willem), Willem Frederik Maurits Alexander Hendrik Karel (Maurits) en Willem Alexander Karel Hendrik Frederik (Alexander). Alle overleden op jonge leeftijd en ook Sophie overleed op 3 juni 1877.


Tweede huwelijk Willem III (1879)


Na het overleiden van Sophie was voor Willem de mogelijkheid ontstaan om opnieuw in het huwelijksbootje te stappen. Zijn minnares op dat moment was Leonora d’Ambre, een Parijse operazangeres. Hij had haar omgedoopt tot Comtesse D’Ambroise en geïnstalleerd in Huize Welgelegen in Rijswijk. De huwelijksplannen stuitten echter op verzet van de regering en na veel aandringen, zwichtte Willem uiteindelijk. Zodoende ging hij op zoek naar een echtgenote van adel. Na een zoektocht kwam hij in contact met de 20-jarige prinses van Waldeck en Pyrmont, Adelheid Emma Wilhelmine Therese (Emma). De 61-jarige Willem trouwde met haar op 7 januari 1879. Het paar kreeg één dochter: de latere koningin Wilhelmina.


Lees hier meer over Willem IIIHuwelijk koningin Wilhelmina (1901)


Toen Wilhelmina twintig jaar oud was, vond haar moeder op haar beurt dat er gezocht moest worden naar een geschikte huwelijkskandidate voor haar dochter. Zodoende ondernam zij in 1900 een reis naar Thüringen met Wilhelmina. Emma had daar ontmoetingen gearrangeerd met Friedrich Wilhelm van Pruisen en twee broers Von Mecklenburg, waarvan slechts Friedrich kwam opdagen. Moeder en dochter lieten hun keuzen echter vallen op een andere kandidaat: hertog Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin. Op 16 oktober 1900 werd de verloving bekend gemaakt. Iets minder dan vier maanden later, op 7 februari 1901 trouwden Wilhelmina met Hendrik. Het huwelijk werd overschaduwd door de dood van een oom van Wilhelmina en koningin Victoria van Engeland, waardoor een deel van de genodigden de plechtigheid niet bij konden wonen. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in paleis Noordeinde. Aansluitend vond in de Haagse St.Jacobskerk de huwelijksinzegening plaats. Het paar kreeg een dochter: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina.


Lees hier meer over prins HendrikHuwelijk koningin Juliana (1937)


Toen heel diplomatiek Nederland uitkeek naar een geschikte huwelijkspartner voor kroonprinses Juliana, meldde Bernhard zich zelf aan. Hij ontmoette Juliana tijdens de Olympische Winterspelen die duurden van 6 tot 16 februari 1936. Juliana had tot op dat moment niet veel geluk in de liefde gehad. Het begon een bedreiging van de monarchie te worden. Bernhard wist het nodige geld uit de verbintenis te slepen. Hij onderhandelde met Wilhelmina over zijn ‘toelage’. Zeven maanden na de ontmoeting op 8 september 1936, werd de verloving officieel bekendgemaakt. Hoewel de stemming in Nederland midden jaren ’30 nog niet uitgesproken anti-Duits was, stond zijn lidmaatschap van de SS nog even ter discussie. Het stel trouwde op 7 januari 1937. Vanaf 6 januari 1937 kreeg Bernhard de titel Prins der Nederlanden met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Het huwelijk met Bernhard werd door de verzuilde omroepen (NRCV, VARA, KRO en AVRO) in een 6 uur durende uitzending uitgezonden. Twee dagen later vertrokken Juliana en Bernhard op huwelijksreis. Het paar kreeg vier dochters: Beatrix Wilhelmina Armgard, Irene Emma Elisabeth, Margriet Francisca en Maria Christina.


Lees hier meer over prins Bernhard


Huwelijk koningin Beatrix (1966)


Op 31 december 1962 maakte Klaus op een oudejaarsfeestje voor het eerst kennis met de Nederlandse kroonprinses Beatrix. Drie jaar later werden de twee steeds vaker samen gezien en op 28 juni 1965 maakte het stel hun verloving bekend. Dit veroorzaakte nogal wat ophef, met name vanwege het verleden van de verloofde van Beatrix. Pas nadat historicus Loe de Jong had vastgesteld dat Klaus tijdens de Tweede Wereldoorlog geen enkele oorlogsmisdaad had begaan, gaf de Tweede Kamer toestemming voor het huwelijk. Op 8 december 1965 werd Claus von Amsberg per Koninklijk Besluit officieel genaturaliseerd tot Nederlander. Een paar maanden later veranderde hij zijn naam in ‘Claus van Amsberg’ en trad hij in het huwelijk met prinses Beatrix. Toch vonden er op de huwelijksdag van 10 maart 1966 ongeregeldheden plaats van mensen die tegen het huwelijk waren. Tijdens de rijtoer met de Gouden Koets werd een rookbom tot ontploffing gebracht als protest. Verder waren er een aantal relletjes van provo’s in de stad. Desondanks verliep de huwelijksplechtigheid verder goed. Het paar kreeg drie zoons: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Johan Friso Bernhard Christiaan David en Constantijn Christof Frederik Aschwin.


Lees hier meer over Prins Claus

Rubrieken: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.