Krakers in Amsterdam uitgezet
“Kraken gaat door”, klonk het zondagavond door de straten van Amsterdam. Een paar honderd demonstranten protesteerden tegen de voor morgen geplande ontruiming van kraakpanden in de hoofdstad. De schade: twee gesneuvelde winkelruiten. In de jaren ´80 ging het er harder aan toe.
Woningnood jaren '60
In de jaren ’60 was er veel vraag naar woningaanbod, maar waren er weinig woningen in de aanbieding. Het probleem werd steeds groter. Voormalige provo’s richtten in Amsterdam Woningbureau de Kraker op en gaven tevens de Handleiding voor Krakers uit. De Kabouterbeweging ging daar op het initiatief en een jaar later vonden over het hele land kraakacties plaats. De hoge Raad verklaarde in 1971, nadat een groep krakers in Nijmegen het hoger opzocht, dat eenmaal gesettelde krakers over een woonrecht beschikten. Slechts een tafel, een stoel en een bed leek voldoende om een uitzetting te kunnen voorkomen. Later volgden nog enkele andere voorwaarden aan het kraken van een woning.
Antikraakwet
In 1976 was minister van Justitie van Agt een Antikraakwet aan het voorbereiden. De aankondigingen van het wetsvoorstel zorgde ervoor dat krakers in het hele land de krachten bundelden. Door de Eerste Kamer werd het wetsvoorstel echter weggestemd. Het afblazen van de anti-kraakwet luidde een bloeiperiode in van de kraakbeweging tussen 1978 en 1982. Pas per 1 oktober 2010 werd kraken wettelijk verboden. Morgen worden in Amsterdam een aantal kraakpanden ontruimd.
AFBEELDINGEN:
- Foto: Rob Bogaerts / Anefo [CC0], via Wikimedia Commons