Geen afbeelding beschikbaar

Les Paul en de geschiedenis van de elektrische gitaar

Afgelopen weekend zijn de gitaren van de in 2009 overleden gitaarlegende Les Paul geveild. De instrumenten brachten een recordbedrag van 5 miljoen dollar op. Les Paul was één van de pioniers in de pop- en rockmuziek, doordat hij een belangrijk aandeel had in de uitvinding van de elektrische gitaar.

Lester William Polsfuss, de werkelijke naam van Les Paul, werd geboren in Wisconsin op 9 juni 1915. Op 8-jarige leeftijd begon hij zich te interesseren voor muziek. Eerst leerde hij mondharmonica spelen, maar hij stapte al gauw over op de gitaar, omdat hij tegelijkertijd muziek wilde maken en zingen. Hij leerde zichzelf gitaar spelen, maar bleef de mondharmonica ook gebruiken. Hij ontwikkelde de nekhouder voor de mondharmonica, zodat hij zijn handen vrij had en ook nog gitaar kon spelen. Dit hulpmiddel wordt nog steeds veel gebruikt door artiesten.

Les Paul stopte met school om zich volledig op de muziek te richten. Hij had zelf een country-achtige sound, maar na zijn aankomst in Chicago in 1934 werd hij sterk beïnvloedt door de daar populaire blues. Hij trad veel op in de stad en zijn eerste platen kwamen uit.

Wanneer hij niet aan het spelen was, experimenteerde Les Paul thuis met zijn gitaar. Hier begon hij met technieken die later gangbaar zouden worden in de muziek, zoals het ‘overdubben’; het tweemaal zo langzaam inspelen van een gitaarpartij om het later in de mix twee maal zo snel af te kunnen spelen. Dit gaf een bijzonder effect en inspireerde de gitarist tot meer experimenten. De belangrijkste hiervan was de  elektrische gitaar met een ‘massieve body’ als vervanging van de gitaar met holle klankkast.

Deze gitaar bouwde Les Paul zelf en het geluid wat hij hiermee kon maken, maakte hem beroemd. Hij sloot een deal met gitarenfabrikant Gibson om in het openbaar altijd de door hen gemaakte Gibson Les Paul te gebruiken. Deze gitaar werd ontwerpen door Les Paul in samenwerking met Gibson. Het is nog steeds één van de populairste gitaren, die in vrijwel elk muziekgenre wordt gebruikt.

De opbrengst van de nu geveilde stukken gaat naar de Les Paul foundation, die muziekscholing en innovatie stimuleert. De veiling sloot zaterdag, de dag waarop Les Paul 97 jaar oud zou zijn geworden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.