Leven en dood in het Oude Egypte

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel een bijzondere tentoonstelling over het Oude Egypte bezoeken.  De expositie heeft als thema  Egypte. Land van onsterfelijkheid. Het geeft een beeld van hoe de oude Egyptenaren zich voorbereidden op het eeuwige leven in het hiernamaals. De tentoonstelling loopt nog tot 2 oktober.

Kleurrijke mummiekisten & bronzen godenfiguren

De expositie Egypte. Land van onsterfelijkheid bestaat uit  bijzondere  beeldhouwwerken, bronzen godenfiguren, kleurrijke mummiekisten en eeuwenoude mummies.De grafgiften ontbreken niet aan de collectie. Hoe rijker een persoon was, hoe mooier de giften voor in het graf. Magische scarabeeën, juwelen, cosmetica en papyri met rituele spreuken zijn te bezichtigen. De expositie bestaat uit maar liefst 150 objecten, die allemaal van de eigen museumcollectie afkomstig zijn. Sommige van de deze objecten zijn bovendien voor het eerst voor publiek zichtbaar.

Anubis Oude EgyptePrachtige grafuitrusting

De oude Egyptenaren besteedden veel energie aan de tocht naar het hiernamaals. Veel van de overblijfselen uit die tijd hebben hier dan ook iets mee te maken. De rijkste Egyptenaren zorgden voor een prachtige grafuitrusting en indrukwekkend versierde graven. Alle Egyptenaren probeerden door middel van het mummificeren hun lichaam te behouden na de dood.

tempelgebeden in het Oude Egypte

Zij zagen deze handelingen echter niet als voorbereiding op de dood, maar als voorbereiding op het eeuwige leven in het goddelijke hiernamaals. Dit verblijf wilden ze zo prettig mogelijk maken. Hierom was het belangrijk om te zorgen voor tempelgebeden na de dood, die het mogelijk moesten maken dat een gemummificeerd persoon kon ademen en spreken in het volgende leven.

Garantie voor een beter leven in het hiernamaals

Een rijkversierde mummiekist en persoonlijke kostbaarheden om mee te nemen in het graf konden een beter leven in het hiernamaals garanderen. Overigens werden alledaagse voorwerpen als kommen en bekers net als het nodige voedsel ook bij het graf of de tombe geplaatst.

Topstukken van de tentoonstelling zijn onder andere een beeld van Anubis, de god die waarschijnlijk de doden beschermde tegen vernietiging, de rijk versierde mummiehuls van een priester genaamd Panesy en een scheepsmodel die ooit op een godsdienstige staf moet hebben gesierd.

 

De tentoonstelling zelf bezoeken? Klik hier voor meer informatie!

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.