Geen afbeelding beschikbaar

Leven van fabelverteller Aesopus

Maurice de Hond is de schildpad, die zich nooit door de haas laat inhalen

Aldus Volkskrant columnist Max Pam over Maurice de Honds mislukte verkiezingspeilingen, waarbij De Hond er op de verkiezingsdag twintig zetels naast bleek te zitten. De fabel over de arrogante haas die uiteindelijk een race van de schildpad verliest is bedacht door de Griekse verteller Aesopus, die in de 7e eeuw voor Christus geboren werd.

Over het leven van Aesopus is weinig bekend en er zijn geen geschriften van hem bewaard gebleven. Waarschijnlijk leefde hij van ongeveer 620 tot 564 voor Christus. Volgens vroege Griekse bronnen, waaronder Aristoteles, werd Aesopus geboren in Thracië, aan de kust van de Zwarte Zee. Hij werd waarschijnlijk als slaaf naar Griekenland gevoerd, waar hij verschillende meesters had. Op een gegeven moment werd hij vrijgelaten, want er zijn bronnen bewaard gebleven dat hij een tijd als advocaat voor iemand uit Samos werkte.

In deze periode schreef Aesopus waarschijnlijk zijn fabels. Er worden een groot aantal fabels aan hem toegeschreven, die allemaal een moraal of levensles uitdroegen. Om de moraal van zijn verhalen over te brengen maakte Aesopus gebruik van dieren die zich gedroegen als mensen en ook konden praten. De dieren toonden een bepaald aspect van het menselijk karakter.

Een bekend fabel van Aesopus is die over de schildpad en de haas. In het verhaal is de haas zo van zichzelf overtuigd dat hij een race van de schildpad gaat winnen, dat hij onderweg een dutje doet en uiteindelijk alsnog verliest. Moraal van dit verhaal is dat ‘hardlopers doodlopers zijn’ en dat ‘langzaam-maar-zeker werk ook tot goede resultaten leidt’.

‘De jongen die wolf riep’ is een ander bekend verhaal van Aesopus. Dit gaat over een herdersjongen die driemaal uit baldadigheid voor niets alarm slaat, waarna er de vierde keer echt een wolf komt en niemand hem komt helpen. Aesopus wil hiermee vertellen dat mensen niet onnodig alarm moeten slaan, anders kunnen er ongelukken gebeuren.

In totaal worden ruim 350 fabels aan Aesopus toegeschreven, die allemaal in het Grieks zijn opgesteld. Sommige verhalen hebben een duidelijke Tracische oorsprong, wat bijdraagt aan de aanname dat Aesopus daar oorspronkelijk vandaan komt.

Met de vergelijking van Maurice de Hond met de schildpad wil Pam aangeven dat De Hond altijd rustig zijn werk blijft doen en zich niet van de wijs laat brengen door criticasters.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.