Geen afbeelding beschikbaar

Lynx helikopter

Dat kost een hele bak centen. Ik zou zeggen laten we hem daar dumpen.

Aldus SP lid Harry van Bommel over het terughalen van de Nederlandse Lynx uit Libië. De helikopter viel vorig jaar na een mislukte reddingsactie in Sirte in handen van de Libiërs, waarna het ding volledig gestript en geplunderd werd. Desalniettemin wil het ministerie van Defensie het toestel nu eerst terug naar Nederland verschepen, alvorens het daar tot schroot te verwerken. De Nederlandse Koninklijke Marine maakt sinds 1978 gebruik van de Lynx helikopter.

Op 21 maart 1971 maakte het prototype genaamd Westland WG.13 zijn eerste vlucht. Aanvankelijk was het toestel bedoeld voor civiel gebruik, maar na interesse vanuit het Britse en Franse leger werd besloten het ontwerp aan te passen naar een militaire helikopter. In 1977 was het Britse leger de eerste die ruim honderd Lynx helikopters in dienst nam. De toestellen werden onder andere gebruikt voor verkenning, evacuatie, transport en als aanvalshelikopters tegen tanks en onderzeeboten. Zo speelden ze een grote rol tijdens de Britse gevechtsmissies in de Falklandoorlog en tijdens de Golfoorlog in 1991.

De Nederlandse Koninklijke Marine besloot in 1978 tot de aanschaf van 24 exemplaren van de Lynx. Aanvankelijk werd het toestel vooral in dienst genomen als verkenningshelikopter, die met behulp van radar, sonar en een infraroodcamera vijandelijke schepen op moest sporen. Daarnaast was de Lynx voorzien van twee torpedo´s en een machinegeweer, waarmee het ook gevechtsacties uit kon voeren. Inmiddels is het zwaartepunt van de inzet van de Lynx echter grotendeels verschoven naar ondersteunende acties, waaronder transport en ´Search and Rescue´ acties. Zo wordt het toestel regelmatig ingezet tijdens anti-piraterij acties voor de kust van Somalië.

Ook tijdens Libische Opstand van vorig jaar werd gebruik gemaakt van de Lynx. Op 3 maart 2011 besloot Defensie vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp met de helikopter een reddingsactie te organiseren op Libisch grondgebied. Vlak na de landing in Sirte werd het toestel echter omsingeld door milities van de Libische leider Muammar Kaddafi, die de driekoppige bemanning gevangennamen en de helikopter ontmantelden. Na twaalf dagen gevangenschap werden de Nederlandse militairen alweer vrijgelaten, en nu komt dus ook de Lynx terug naar Nederland. Het toestel is inmiddels echter volledig onbruikbaar en zal na aankomst vermoedelijk dan ook direct tot schroot verwerkt worden. Er gaan nu echter ook stemmen op om het toestel nog te bewaren, bijvoorbeeld om het tentoon te laten stellen in een militair museum. Naar verwachting zullen volgend jaar alle Lynx helikopters van de Koninklijke Marine vervangen worden door de ´NH90´.

 

"Dat kost een hele bank centen. Ik zou zeggen laten we hem daar dumpen"

"Dat kost een hele bank centen. Ik zou zeggen laten we hem daar dumpen"

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.