Manneken Pis in Brussel

Veel toeristen én zakkenrollers die zich verdringen om een klein, plassend mannetje te zien. Nee, bedankt

Aldus de reiswebsite Stedentripper.com, die onderzoek verrichtte naar de meest overschatte toeristische attractie van Europa. Het beroemde beeldje wordt door elke reisgids aangeraden als een niet te missen bezienswaardigheid van Brussel, maar stelt volgens de website zwaar teleur. Het 58 cm hoge bronzen beeldje staat al in de Belgische hoofdstad sinds 1619.

De hedendaagse Manneken Pis werd vervaardigd door de beroemde Belgische beeldhouwer Frans Duquesnoy (1597-1643), die wordt beschouwd als de grondlegger van de barokstijl in België. Het beeldje diende als versiering van een openbare fontein en kwam in de plaats van een al ouder standbeeld, dat waarschijnlijk in 1388 gemaakt werd en officieel Petit Julien heette. Vanaf 1452 wordt de naam Manneken Pis al teruggevonden in de stadsarchieven van Brussel.

Van 13 tot 15 augustus 1695 werd Brussel gebombardeerd door de Fransen onder leiding van koning Lodewijk XIV (1638-1715). Het beroemde beeldje werd tijdens dit bombardement verborgen gehouden en pas op 19 augustus 1695 weer teruggeplaatst op zijn sokkel. Manneken Pis is sindsdien verschillende keren van zijn voetstuk gestolen, onder andere door Britse soldaten in 1745. De dieven werden toen in de kraag gevat in de Belgische plaats Geraardsbergen, deze stad kreeg als dank een replica van het beeldje.

In 1747 probeerden soldaten uit het Franse leger Manneken Pis te jatten, maar dit wekte de woede van de Brusselse bevolking. Toen de Franse koning Lodewijk XV (1710-1744) merkte dat het ontvreemden van het beeldje wel eens tot bloedige rellen in Brussel kon leiden, besloot hij de daders van de poging tot diefstal te arresteren. Om de Brusselse bevolking gerust te stellen verhief hij Manneken Pis in de adel en verleende hem het Kruis van Lodewijk XIV. Ook liet hij het beeldje aankleden met een met goud geborduurd tenue.

In juni 1817 werd Manneken Pis opnieuw gestolen. De Brusselse bevolking was bedroefd, maar in oktober van hetzelfde jaar werd het beeld vernield teruggevonden, waarna het gerestaureerd werd. Bij bijzondere gelegenheden wordt Manneken Pis op een speciale manier aangekleed, met als gevolg dat het beeldje in de loop der eeuwen al meer dan 700 verschillende tenues heeft gedragen. Ook bestaat er een legende over de herkomst van het standbeeld: een jongetje zou ooit een grote brand in Brussel hebben voorkomen door een beginnende brandhaard uit te plassen.

Volgens het nu verschenen onderzoek wekt het bezoeken van het beeldje echter vooral ergernis. Er zouden veel te veel mensen op af komen, waaronder veel Japanse toeristen die hinderlijk lachen om het beeldje. Daar komt nog bij dat er in de buurt van Manneken Pis veel zakkenrollers actief zouden zijn. 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!