Maria van Bourgondië

Maria van Bourgondië valt van haar paard en sterft

24 maart 1482 - Maria van Bourgondië sterft op 25-jarige leeftijd als gevolg van een val van haar paard. De vorstin van de Nederlanden wordt opgevolgd door haar vierjarige zoontje Filips de Schone.


Maria van Bourgondië: vorstin der Nederlanden


Maria van Bourgondië (1457-1482) was de dochter van de vorst Karel de Stoute en diens eerste vrouw Isabella van Bourbon. Maria was het enige kind dat haar vader overleefde, waardoor zij alle Nederlandse gewesten van haar vader erfde. Maria werd vorstin van onder andere de gewesten Holland, Zeeland, Limburg, Luxemburg, Brabant, Gelre, Henegouwen en Namen.


Centralisatie van Karel de Stoute


Maria’s vader Karel de Stoute had zich niet populair gemaakt bij zijn onderdanen. Hij voerde constant oorlog met Frankrijk en om deze oorlogen te bekostigen verhoogde hij de belastingen keer op keer. Daarnaast voerde hij een centralisatiepolitiek, waardoor gewesten en steden hun privileges verloren. Door zijn onverwachte dood werd zijn dochter Maria opgezadeld met de door hem veroorzaakte problematiek.


Het Groot Privilege van 1477


Om de gewesten tevreden te stellen vroeg Maria advies aan haar onderdanen. In 1477 ondertekende Maria het Groot Privilege, om zo de steun van de Staten-Generaal te verkrijgen en vrede te sluiten met Frankrijk. Het Groot Privilege kan beschouwd worden als een soort grondwet, waarin de privileges van de afzonderlijke gewesten en steden werden vastgesteld.


Huwelijk & dood


Maria van Bourgondië trouwde met Maximiliaan I van Oostenrijk. Met dit huwelijk zorgde zij ervoor dat de Nederlandse gewesten niet in Franse handen vielen. Maximiliaan en Maria kregen samen drie kinderen. Hun dochter Margaretha zou later ook jarenlang over de Bourgondische gewesten regeren. Op haar vijfentwintigste kwam Maria om het leven tijdens de jacht; door een val kwam zij onder haar paard terecht. De val overleefde ze niet. Omdat haar driejarige zoontje nog niet in staat werd geacht om het Bourgondische hertogdom te besturen, werd Maximiliaan de regent van het gebied.

Bronnen


KNAW, 'Maria van Bourgondië' Wikipedia, 'Maria van Bourgondië' Haagsetijden.nl, 'Maria de Rijke'


Afbeelding


Charles Rochussen [Public domain undefined Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.