Geen afbeelding beschikbaar

Marinus Bekkers en vernieuwing in de katholieke kerk

De kerk moet meer doen om homoseksuelen te beschermen tegen discriminatie in landen waar hun geaardheid strafbaar is



Aldus Vincenzo Paglia, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin. Deze voorzichtige steun van het Vaticaan voor niet-traditionele relaties doet volgens Paglia niets af aan de waarde van het heteroseksuele huwelijk, maar de kerk moet de waardigheid van homoseksuelen verdedigen ‘net als die van andere kinderen Gods’. Hoewel de katholieke kerk vooral bekend staat als conservatief, is het niet de eerste keer dat er een vernieuwende visie verkondigd wordt.


In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de Nederlandse Bisschop Marinus Bekkers een nationale beroemdheid door zijn moderne uitspraken over het katholieke geloof en de kerk in het KRO-programma Brandpunt. Hij sprak in taal die voor iedereen te begrijpen was en werd daardoor zelfs bij protestanten geliefd. Eén van zijn meest opmerkelijke toespraken was die van 21 maart 1963. De anticonceptiepil was toen net op de markt en de katholieke kerk wist zich nog geen houding te geven tegenover deze noviteit. 


Bekkers over de anticonceptiepil


Hoewel hij het anticonceptiemiddel niet expliciet noemde, was zijn -voor de katholieke kerk- ongebruikelijke mening over het gebruik ervan dat ‘mensen, als het erop aan komt, slechts gebonden zijn aan hun eigen geweten’. Dit zorgde voor een stroom aan reacties. Andere geestelijken reageerden woedend. Pater W. Duynstee vond dat ‘als de overgave van zaad en eicel aan de ander ontbreekt, de liefde in essentie tekort schiet’. Veel katholieke burgers reageerden echter enthousiast en konden zich vinden in deze ‘meer menselijke benadering’. De dag na de uitzending zaten de wachtkamers van huisartsen vol met jonge, katholieke stellen. 


Meer conservatieve richting


In het voorjaar van 1966 constateerden artsen een ernstige hersentumor bij Bekkers, waaraan hij op 9 mei 1966 overleed. Die dag berichtte de Volkskrant over zijn dood met de vraag: ‘Kan Nederland zonder Mgr. Bekkers?’. In de decennia na zijn dood sloeg de Katholieke Kerk, zowel in Nederland als daarbuiten, een meer conservatieve richting in. Of er nu daadwerkelijk vernieuwing gaat plaatsvinden binnen de internationale katholieke gemeenschap door de uitspraken van Vincenzo Paglia, zal de toekomst moeten uitwijzen. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.