Mata Hari biografie

Mata Hari ter dood veroordeeld

Parijs 1917 -  De vrouwe Zelle, Marguérite, bijgenaamd Mata Hari, wonende in het Palace Hotel, religie protestant, vreemdelinge, geboren in Nederland op zeven augustus 1876, lengte 1.76, in staat te lezen en te schrijven, wordt beschuldigd van spionage en van pogingen tot samenwerken met en het verstrekken van inlichtingen aan de vijand, teneinde deze bij zijn handelingen te helpen.

Op 25 juni werd zij ter dood veroordeeld op verdenking van spionage. In de tijd van de Eerste Wereldoorlog had het Nederlandse meisje geen behoefte om stil te zitten en haar leven aan zich voorbij te zien trekken. Ze besloot tot actie over te gaan. Toen Franz-Ferdinand op 28 juni 1914 werd vermoord door de Servische nationalist Principe, zag zij haar kans schoon.

Als buitenlandse in Berlijn liep Mata Hari een reële kans om te worden opgepakt als indringer. Zonder visum kwam zij echter de grens niet over en werd ze teruggestuurd naar Berlijn in een poging via Zwitserland terug te keren naar Parijs. Met behulp van een Nederlander kon ze een treinkaartje naar Nederland op de kop tikken en verliet zij Duitsland.

Ze woonde tot 1915 in Nederland waarna ze besloot via Engeland naar Parijs te gaan. Voordat ze de reis ondernam kreeg ze bezoek van een Duitse consul, Karl Kramer, die haar vroeg of zij voor zijn land wilde spioneren in Frankrijk in ruil voor 20.000 franc. Ze stemde toe en zou vanaf dat moment haar brieven ondertekenen met H21. Ze had echter besloten om als dubbelspion te gaan fungeren.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


In Parijs zette zij haar mondaine leven voort. Zij was zich er niet van bewust dat zij in de gaten werd gehouden door de Franse geheime dienst. Ladoux van de Franse geheime dienst, onderschepte de post die Mata Hari als H21 uitwisselde met de Duitse geheime dienst. Op 13 februari klopten zes agenten aan op haar deur en arresteerden Mata Hari op verdenking van spionage voor de Duitsers. Op 25 juni kreeg ze haar straf te horen, waarna ze op 15 oktober door het vuurpeloton werd geëxecuteerd.

Afbeeldingen;

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.