Mensenoffers van de Inca’s
Onderzoek naar drie mummies uit de tijd van de Inca’s (ongeveer 1430 tot 1530) heeft uitgewezen dat zij de kinderen die werden geofferd aan de goden eerst een jaar lang drogeerden met cocabladen en alcohol. De Inca’s kozen voor de offering kinderen uit op uiterlijk en hanteerden daarbij een heel apart schoonheidsideaal.
Het Inca Rijk is aan het begin van de 15e eeuw vanuit de stad Cusco, in het tegenwoordige Peru, opgekomen. Langzaamaan versloeg de stam uit die stad volken uit de omgeving en breidde het zijn grondgebied snel uit. Vooral onder leiding van Topa Inca groeide het naar hem vernoemde rijk razendsnel. De Inca’s hadden aan het eind van de 15e eeuw een gebied vanaf het huidige Ecuador tot in Chili in handen.
Religie van de Inca’s
De religie van de Inca’s draaide vooral om de verering van de zon, afgebeeld als een grote gouden schijf genaamd Punchao. De Inca’s geloofden dat hun leider een afstammeling was van de zonnegod en zijn vrouw van de maan. De Inca’s bouwden speciale tempels om de goden te eren en bij speciale gelegenheden offers te brengen. Net als bijvoorbeeld de Maya’s en de Azteken offerden de Inca’s mensen. Waar dit bij de Maya’s en Azteken vaak krijgsgevangen betrof die op gruwelijke wijze werden verminkt, was het bij de Inca’s een grote ‘eer’ om te worden geofferd. De kinderen waren immers uitverkoren om boodschappen van de Inca's over te brengen aan de goden. Kinderen werden vanuit alle hoeken van het Inca Rijk speciaal geselecteerd, want alleen ‘perfecte’ mensen waren goed genoeg voor die taak. Het offeren van kinderen gebeurde vooral bij speciale gelegenheden, zoals de geboorte van een prins, de dood van een keizer, een grote overwinning, speciale feestdagen of na natuurrampen als aardbevingen of overstromingen. Uitverkoren kinderen werden naar de hoofdstad Cusco gebracht waar zij onderdeel waren van grote feesten.
Perfecte kinderen als offer
Het was voor de bevolking van cruciaal belang dat hun lichaam niet beschadigd werd, omdat zij geloofden dat zij in dat geval niet meer naar de hemel konden gaan. Toch brachten de Inca’s moedwillig schade toe aan jonge kinderen. Om de goden te eren werden de hoofden van kinderen met touwen en doeken strak ingebonden om zo de schedel in de vorm van een berg te krijgen. Op de top van een berg waren de goden namelijk het dichtst bij de aarde. Als eerbetoon misvormden de Inca’s daarom hun schedels.
Aan het einde van het feest werden deze kinderen naar hoge bergtoppen gebracht, soms duizenden kilometers van Cusco, waar zij op de top werden geplaatst om dood te vriezen. Eenmaal gestorven werden zij in het dal begraven omringd door waardevolle objecten. De offers waren bedoeld als eerbetoon aan de goden en om boodschappen van de mensen over te brengen, maar ook om de banden met verslagen volken te versterken, aangezien het een eer was wanneer een kind verkozen werd.
Geofferde kinderen gedrogeerd
Archeologen hebben na langdurig onderzoek op drie mummies, die in 1999 op de ruim 6700 meter hoge Argentijnse vulkaan Llullaillaco gevonden zijn, geconcludeerd dat de kinderen gedrogeerd waren. De kinderen waren onder invloed van cocaplanten en alcohol voordat de Inca’s hen offerden. Het onderzoek wees uit dat de kinderen een jaar voor hun dood steeds meer drugs kregen toegediend en dat ook hun voedsel steeds luxer werd. Alles wijst er volgens de onderzoekers op dat kinderen een jaar voor hun dood werden voorbereid op het offer. Hoewel het offeren van kinderen zeer wreed klinkt, waren de Inca’s dus een stuk milder in de manier waarop zij dit deden in vergelijking tot andere Zuid-Amerikaanse volken. De mummies zijn inmiddels te zien in een archeologisch museum in het Argentijnse Salta.
Bronnen
- BBC, Inca mummies: Child sacrifice (31-7-2013)
- History World, History of the Incas (31-7-2013)
- Los Angeles Times, Incan child sacrifices were (…) (31-7-2013)
- NOS, Drugs voor kinderen bij (…) (31-7-2013)
- Softpedia, Inca Human Sacrifices (31-7-2013)
- The Secrets of Incan Sacrifice, Why did the Incas (…) (31-7-2013)
Afbeelding
- Wikimedia Commons, El Ninõ, momias del (…) (31-7-2013)
- Wikimedia Commons, The newly reigning Manco (...) (31-7-2013)
Leestips-Boek
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
De ontdekking van Machu Picchu