Mies Bouwman

Mies bouwman, moeder van de Nederlandse TV

26 februari 2018 overleed Mies Bouwman. Mies Bouwman was een van de meest toonaangevende gezichten op de Nederlandse TV en wordt gezien als de ‘koningin van de Nederlandse televisie’.

Als dochter van de secretaris van de KRO, deed Mies Bouwman op 22 jarige leeftijd mee aan een selectieprogramma voor de eerste televisieavond van de KRO. Ze kwam door de presentatietest en mocht het programma eens in de twee weken presenteren. Dat was het begin van een lange glansrijke carrière op de Nederlandse televisie.

Sinterklaas

Een jaar later ontmoette Mies Bouwman Sinterklaas in het programma Studio Irene. Het was de tweede keer dat de goedheiligman op de Nederlandse televisie verscheen, maar dat smaakte naar meer. In 1960 presenteerde Mies Bouwman de intocht van Sinterklaas. ‘Vrouwtje Bouw’, zoals de hoofdpiet haar in deze periode aansprak, zou tot 1973 vrijwel elke nationale intocht presenteren.

Open het dorp

Veel bekender werd Bouwman als presentatrice van Open het dorp in 1962, de eerste grote geldinzamelingsactie op de Nederlandse TV. Deze marathonuitzending van bijna een etmaal lang, zou een hoogtepunt zijn in Bouwmans carrière. Het succes van

Naast Open het dorp presenteerde Mies Bouwman nog veel meer bekende tv-programma’s, zoals de praatprogramma’s Mies en scène en In de hoofdrol en amusementsprogramma’s zoals Eén van de acht.

Een klein beetje controverse

Ondanks dat Mies Bouwman als ‘moeder van de Nederlandse televisie’ de harten van veel Nederlandse televisiekijkers veroverde, kleefde er een klein beetje controverse aan Mies Bouwman. Haar huwelijk was zo’n geval. Mies Bouwman was getrouwd met cameraman Leen Timp. Toen de twee een relatie kregen, was Timp echter al getrouwd. In de toen nog conservatieve wereld van de KRO was dat uit den boze en Bouwman kon niet verder werken bij de katholieke omroep.

Bedreigingen aan Mies Bouwman

Ook het satirische VARA-programma Zo is het toevallig ook nog ’s een keer dat was gebaseerd op het Engelse That was the week that was, deed stof opwaaien. Het  optreden van Bouwman in dit programma, strookte niet met het beeld van de lieve, smetteloze Bouwman dat veel kijkers hadden. Toen tijdens de derde uitzending van het programma ook nog eens grappen gemaakt over religie, sloeg de vlam in de pan. Een parodie op het ‘Onze Vader’, was tegen het zere been van veel kijkers. Er kwamen honderden brieven bij de VARA binnen, en de confessionele partijen stelden Kamervragen. Hoewel Mies Bouwman slechts panellid was, en de gewraakte parodie niet zelf had uitgesproken, kreeg zij persoonlijke dreigementen. De politie zicht haar persoonlijk op toen er ook berichten binnen kwamen dat een van haar kinderen ontvoerd zou worden. Na de vierde uitzending stopte Bouwman met haar werk voor het programma.

Prijzen

Ondanks dat het leven in de spotlights dus niet altijd over rozen ging, hield Mies Bouwman wel stand. Tijdens haar carrière kreeg ze maar liefst drie keer een Televiesierring. In 2009 werd daar nog een schepje bovenop gedaan, toen ze een Gouden Televisier Oevre-Award  Ook werd ze aan het einde van haar carrière geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Naast haar televisiecarriere viel ze als kinderboekenschrijfster ook nog in de prijzen. Haar boekje Rambamboelie kreeg een Pluim van de maand in 2003. Na haar dood roemden collega’s haar omdat ze altijd zichzelf was gebleven, ‘ook in tijden dat dat nog niet gewoon was’.

Bronnen:

Afbeelding:

Fotocollectie Anefo via www.nationaalarchief.nl 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.