Geen afbeelding beschikbaar

Monument voor RAF Bombercommand onthuld

Koningin Elisabeth heeft gisteren een nieuw monument onthuld voor het Britse RAF Bombercommand. De gedenkplaats heeft in totaal 6 miljoen pond gekost en bestaat onder meer uit een bronzen standbeeld van de zevenkoppige bemanning van een Lancaster vliegtuig. Het monument is uiterst controversieel omdat bij de bombardementen van het Bombercommand tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele honderdduizenden burgerslachtoffers zijn gevallen.

Het RAF Bombercommand werd voor het eerst geformeerd in 1936 onder het motto ‘The bomber will always get through’. Al snel kreeg de eenheid haar eerst gevechtsmissies met de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939. De Britten hadden, evenals de Fransen, echter beloofd om geen burgerdoelwitten te bombarderen, uit angst voor wraakacties van de Duitsers. Aanvankelijk bleven de missies van het Bombercommand dan ook vooral beperkt tot het bestoken van spoorlijnen en het afwerpen van propagandaflyers.

Bombardement van Rotterdam

Dit alles veranderde na het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Vanaf dat moment kreeg het Bombercommand toestemming om ook doelwitten ten oosten van de Rijn te bestoken. Aanvankelijk vlogen de Britse piloten vooral overdag en voerden ze ‘precisie’-bombardementen uit. Toen dit echter steeds meer slachtoffers opleverde, schakelde de RAF al snel over op nachtmissies. Hierdoor werd het raken van specifieke doelwitten echter vrijwel onmogelijk. Uit een Brits onderzoek uit 1941 blijkt dat nog geen 10 procent van alle afgeworpen bommen binnen 8 kilometer van het beoogde doelwit terechtkwam.

Area Bombing

Area Bombing door Lancaster vliegtuigen

Area Bombing door Lancaster vliegtuigen

Toen duidelijk werd dat deze strategie niet werkte besloot Churchill over te schakelen op het zogeheten ‘Area Bombing’. Hierbij waren vooral de industriële steden van het Ruhr-gebied en “het moraal van de fabrieksarbeiders” de voornaamste doelwitten van de campagnes. Grote Duitse steden als Berlijn, Dresden, Hamburg en Keulen werden grotendeels met de grond gelijk gemaakt door de bombardementen. In het stadje Wesel in Noord-Duitsland stond nog slechts 3 procent van alle huizen overeind toen het in handen viel van de Geallieerde grondtroepen. In totaal hebben de gezamenlijke bombardementen van het RAF Bombercommand en de Amerikaanse luchtmacht naar schatting tussen de 300.000 en 600.000 burgerslachtoffers geëist.

Controversieel monument

Om die reden is een herdenkingsmonument ter ere van het Bombercommand dan ook altijd een uiterst controversieel onderwerp geweest. Het aantal slachtoffers onder de piloten die de missies uitvoerden lag echter ook hoog. Van de 125.000 bemanningsleden die het Bombercommand in dienst had, kwamen er maar liefst 55.573 om het leven. Om die gesneuvelde soldaten te herinneren onthulde koningin Elisabeth daarom gisteren alsnog een monument ter ere van het RAF Bombercommand.

Bron: The Telegraph

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.