Sandy Island

Mysterie van Sandy Island

Mysterie: “Omdat het eiland op verschillende kaarten is aangegeven, gingen we het bekijken, maar er was helemaal geen eiland.” Aldus Dr. Maria Seton van een Australische onderzoeksexpeditie die in 2012 vertrok naar Sandy Island. De leden van de expeditie, die oorspronkelijk onderzoek deden naar landmassa’s die zich miljoenen jaren geleden van het Australische continent afsplitsten, wilden een kijkje nemen bij Sandy Island in de Stille Oceaan. Het eiland stond aangegeven op verschillende historische kaarten en in oude atlassen. Het eiland was onvindbaar. Hoe kwam het eilandje dan toch op de kaart terecht?

Eerste documentatie Sandy Island

Sandy Island zou moeten behoren tot de Nieuw Caledonië-archipel, die ongeveer 1200 kilometer ten oosten van Australië ligt. Deze archipel werd in 1774 ontdekt door de Britse kapitein James Cook, die de archipel vernoemde naar Schotland. Caledonië is de Romeinse naam voor Schotland, en de kust van de archipel deed Cook denken aan de Schotse kust. De eerste keer dat Sandy Island op een kaart opduikt is echter pas in 1876, wanneer het schip de Velocity in de buurt van de archipel een kaart opstelt. De gezagvoerders van het schip omschreven hun locatie als “Heavy Breakers and Sandy Islets”. Hiermee bedoelde ze zandbanken en zanderige eilandjes.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Recente documentatie Sandy Island

Sandy Island verscheen vanaf die tijd op Franse kaarten en men nam ook aan dat het rotsachtige eiland gewoon bestond. In navolging van kaarten van de Franse overheid verscheen Sandy Island op meteorologische kaarten, wereldkaarten en in de Times Atlas of the World, waarvan de eerste editie in 1895 werd uitgegeven. Aan het begin van de 21e eeuw maakte Google Maps ook nog melding van het bestaan van het eiland. De Australische expeditie was dan ook verbaasd om op de plaats van Sandy Island niets anders dan oceaan aan te treffen. Het is onwaarschijnlijk dat het eiland in de afgelopen jaren verzwolgen is, want de oceaan is op de plaats van Sandy Island meer dan duizend meter diep.

Mogelijke verklaringen voor het verdwenen eiland

Wat de bemanning van de Velocity heeft gezien, blijft een raadsel, maar er bestaan verschillende theorieën over. Er waren in de 18e eeuw talloze schepen onderweg om handel te drijven, oorlog te voeren en nieuwe gebieden te ontdekken. Daarom werd er veel aandacht besteed aan het in kaart brengen van onbekende gebieden. Een cartograaf probeerde dan alle noemenswaardige locaties en eigenaardigheden te beschrijven. Niet alleen land, maar ook zandbanken, stromingen en riffen. Het is dus goed mogelijk dat de bemanning van de Velocity dacht dat er zandbanken onderwater lagen, en dat hebben willen aangeven op hun kaart. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de bemanning die dag een enorm stuk drijvend puin heeft gezien, afkomstig uit een vulkanen op de bodem. Deze theorie wordt kracht bijgezet door het feit dat er op de locatie van Sandy Island vaker zo’n soort stukken drijvend vulkaanpuin worden gesignaleerd.

Bronnen:

The Guardian: Sandy Island

LiveScience: Sandy Island

The Telegraph: Missing Pacific Island Riddle Solved 

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Sandy Island on 1908 chart 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!