Mysterieuze verdwijning van de bibliotheek in Alexandrië

Een doorsnede van wat Nederlanders in de 16de eeuw bezighield is vanaf  vandaag te raadplegen via de website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op dit moment staan 500 boeken uit de 16e eeuw online. Handig natuurlijk. In Alexandrië hadden ze dat geluk niet. Door de mysterieuze verdwijning van de grootste bibliotheek uit de Oudheid, gingen tal van werken van onder andere Archimedes verloren. 

De grootste bibliotheek uit de oudheid was de bibliotheek in Alexandrië. Deze schat aan informatie in het Middellands Zeegebied werd opgericht aan het begin van de 3e eeuw voor Christus in de hoofdstad Alexandrië van het Grieks-Egyptische rijk. Na de dood van Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) werd Ptolemaeus I Soter (367-283 v. Chr.) koning van Egypte. In de hoofdstad Alexandrië stichtte Ptolemaeus rond 290 v. Chr. een ‘cultuurcentrum’: het Museion. De bibliotheek was een onderdeel hiervan.

Het gebouw

Er is heel erg weinig informatie over de bibliotheek overgeleverd. Eén van de bronnen die beschikbaar is, is Hekataios van Abdera (4e eeuw v.Chr.). Hij omschreef de plaatsing van het gebouwencomplex. Aan de hand van andere bibliotheken die nadien werden gebouwd is wel af te leiden hoe de bibliotheek eruit moet hebben gezien. De bibliotheek bestond uit een lange, hoge zaal of gang. De wanden waren voorzien van eindeloze nissen met boekenrollen. Aan de andere kant van de ‘zaal’ waren een aantal ruimtes, die als werkruimtes gebruikt konden worden. In 2004 zijn er wel resten gevonden van het Museion. Archeologen vonden 13 ruimtes waarin in totaal 5000 leerlingen konden plaatsnemen. Maar geen enkel spoor van de bibliotheek.

De boekenrollen

In de bibliotheek waren onder andere de werken van Aristoteles te vinden. Op het hoogtepunt bevatte de bibliotheek tussen de 400.000 en 700.000 boekrollen.  De bibliotheek was verspreid over verschillende gebouwen in de stad. Studenten en geleerden van over de hele wereld kwamen naar de bibliotheek door de concentratie van informatie over allerlei wetenschappen en kennisgebieden. De bibliotheek was dus ook een studiecentrum. Beroemde wetenschappers als Euclides en Archimedes werden uitgenodigd om zich in Alexandrië te vestigen en mochten gebruik maken van de bibliotheek. Er zijn nog een paar indexen van de bibliotheek bewaard gebleven. Daardoor is bekend wat er van de boekenrollen bewaard is gebleven en verloren is gegaan.

Einde van de bibliotheek

Over het einde van de Alexandrijnse bibliotheken doen vele verhalen de ronde. De bekendste is de vuurzee tijdens de confrontatie van Egypte met Julius Caesar (100-44 v.Chr. ) in 48 voor Christus. Ook doet een verhaal de ronde over de christenen uit de 4e eeuw die schuldig zouden zijn aan de verwoesting. Zij zouden deze bibliotheek willen vernietigen omdat het niet strookte met hun godsdienst. Weer een ander verhaal is dat de bibliotheek in vergetelheid raakte en de boekrollen werden gebruikt om het vuur op te stoken waar de stad mee verwarmd werd. De laatste versie is dat de bibliotheek werd vernietigd tijdens de Arabische verovering in 642 in opdracht van kalief Omar (584-644). De ware oorzaak blijft echter in nevelen gehuld.

Bronnen:

Wikipedia.org: Destruction of the library of Alexandria

Unlibb.unl.edu: Alexandria

Afbeelding:

Wikimedia Commons: The Library of Alexandria

 

Landen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.