Geen afbeelding beschikbaar

Nationale Indië Herdenking

“Hiermee is een nieuwe stap gezet op de weg naar erkenning waarop deze overledenen en hun nabestaanden en ook zij die toentertijd wel uit de strijd zijn teruggekeerd recht kunnen en mogen doen gelden,” aldus Relus ter Beek, toenmalig minister van Defensie, tijdens de onthulling van het Nationale Indië Monument. Op 3 september 2011 worden de Nederlandse slachtoffers van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië herdacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Nederland hun kolonie in Indië aan Japan. Nederland moest er niet aan denken om de kolonie voorgoed te verliezen, dus stuurde de regering kort na de oorlog zo’n 100.000 militairen naar Nederlands-Indië. Hoewel er vaak over een periode gesproken wordt, duurde de politionele acties, militaire operaties om Indonesië terug te winnen, bij elkaar maar een week of vier. Nederland ondernam op 5 augustus 1947 en 19 december 1948 de politionele acties. De acties werden politioneel genoemd omdat Nederland het als niks meer dan een kleine opstand in de kolonie zag. De Japanse bezetting had echter zijn sporen achtergelaten: het Indonesische nationalisme was sterk gegroeid en de bevolking snakte naar onafhankelijkheid. Toch duurde de guerrilla-achtige schermutselingen nog tot 1949. Het kwam in dat jaar tot een staakt-het-vuren, nadat zo’n 5.000 Nederlandse militairen en 100.000 Indonesiërs om het leven waren gekomen.

De Nederlandse regering ging in 1949 overstag en tekende op 7 mei de Van Roijen-Roem-verklaring om de vijandelijkheden in Indonesië te beëindigen. Dit was een aanleiding naar de Rondetafelconferentie in Den Haag in 1949, waarin Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkende. Het bleef echter nog een lange tijd onrustig in het land, voornamelijk in het nog door Nederland bezette westelijke deel van Nieuw-Guinea. Na een aantal gewapende infiltraties droeg Nederland uiteindelijk in 1962 ook Nieuw-Guinea over aan de Republiek Indonesië.

In 1984 merkte Hans Cremers, een inwoner van Roermond, op dat er nooit een centrale plaats was voor de slachtoffers van de conflicten in Nederlands-Indië. Tezamen met de Stichting Overkwartier zorgde Cremers ervoor dat het Nationale Indië Monument in Roermond gebouwd werd, waarbij elke eerste zaterdag van september de ruim 5.000 Nederlandse militairen die sneuvelden tussen 1945 en 1962 worden herdacht.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.