Nazi spioneerde voor West-Duitsland
Uit documenten van de Duitse Inlichtingendienst (BND) blijkt dat de nazi Walther Rauff na de oorlog als spion werkte voor West-Duitsland. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog als SS’er betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van de eerste vergassingen van Joden en Roma.
Walter Rauff werd geboren op 19 juni 1906 in Köthen, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak meldde hij zich bij de SS waar hij werkzaam werd binnen de Sicherheitsdienst. Hij werd een hooggeplaatste nazi. In de periode 1941 en 1942 was hij binnen de SS nauw betrokken bij de ontwikkeling van mobiele gaskamers die in vernietigingskamp Chelmno in Polen werden getest. Dit was het eerste kamp waar gevangenen op grote schaal werden omgebracht.
Mobiele gaskamers
Ze gebruikten daarvoor een nieuw uitgevonden tactiek. De uitlaatgassen van een vrachtwagen werd namelijk omgeleid, terug het laadruim in. De inzittenden werden op die manier vergast door de uitlaatgassen zodra de vrachtwagen begon te rijden. De inzittende Joden en Roma, tussen de 25 en 60 personen per rit, werden zodoende vergast en de lijken werden vervolgens verbrand. Rauff had een aanzienlijk aandeel in dit vergassingsproces. De techniek zou ook later in de oorlog nog in veel concentratiekampen worden gebruikt, zoals in Auschwitz.
Na de Tweede Wereldoorlog
Na de oorlog vluchtte Rauff, net als verscheidene andere nazi’s als Josef Mengele, naar Zuid-Amerika. Uit de stukken die nu in het archief van de BND zijn gevonden, blijkt dat de organisatie hem, ondanks zijn verleden, opspoorde in Chili. Zij rekruteerden hem als spion voor West-Duitsland van 1958 tot 1962 onder de schuilnaam Enrico Gomez om materiaal te verzamelen over de Cubaanse communistische leider Fidel Castro. In 1962 kreeg hij zelfs een training van de BND, terwijl de West-Duitse justitie een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.
Oorlogsmisdaden
In de archieven zijn ook aanwijzingen gevonden dat de BND in 1963 geld overmaakte aan Rauff om een advocaat te kunnen betalen. Hij dreigde begin jaren zestig namelijk door Chili te worden uitgewezen om alsnog voor zijn misdaden in Duitsland terecht te staan. In de jaren zeventig en tachtig was hij één van de voortvluchtige nazi’s die nog in leven was. Hij stierf in 1984 in Chili waar op dat moment de dictator Augusto Pinochet aan de macht was. Volgens BND-historicus Bodo Hechelhammer is het politiek en ethisch onbegrijpelijk dat Rauff werd gerekruteerd door de BND.