Nebukadnezar II en de verwoesting van Jeruzalem

Themamaand Oudheid: Nebukadnezar II wordt ook wel de machtigste koning van het Nieuw-Babylonische Rijk genoemd. Hij liet tijdens zijn koningschap in elke stad een tempel bouwen met zijn naam erop. Ook was hij verantwoordelijk voor de verovering van Jeruzalem en het verdrijven van de joden. Daarmee is hij een van de bekendste koningen uit Mesopotamië.

Koning van Babylonië

Nebukadnezar II regeerde van 605-562 v.Chr. over Babylonië. Dit rijk strekt zich uit van Bagdad tot de Perzische Golf. Nebukadnezar breidde zijn rijk uit door Syrië te onderwerpen en delen van Egypte te veroveren. Ook sloeg hij een opstand neer in Jeruzalem en verwoeste de stad. De stad Babylon was de hoofdstad van het Babylonische rijk maar was deels verwoest door vroegere oorlogen. Koning Nebukadnezar herstelde de stad en liet een grote tempel voor de god Marduk bouwen en het paleis met de Hangende tuinen van Babylon. Dit is een van de zeven wereldwonderen. Ook in andere steden liet hij tempels herbouwen. Hij wilde de glorie van het Babylonische rijk herstellen.

Verwoesting Jeruzalem

Koning Nebukadnezar is vooral bekend van enkele passages in de bijbel. In het boek Daniël wordt beschreven hoe Nebukadnezar Jeruzalem belegerde. Daar nam hij veel Joden gevangen, waaronder Daniël. In 586 v.Chr. zou Nebukadnezar Jeruzalem volledig hebben verwoest. Daarbij zou hij ook de beroemde tempel van Jeruzalem in de as hebben gelegd. Dit is de eerste keer dat de tempel verwoest wordt. Later werd de tempel nogmaals verwoest door de Romeinen in 70 n.Chr.

Babylonisch Ballingschap

Nadat de tempel in Jeruzalem in 586 v.Chr verwoest was, moesten de Joden uit Jeruzalem en de staat Juda vertrekken. Velen kwamen terecht in het Babylonische. Juda werd daarna ook een provincie van Babylon. De joden hadden wel een beperkte religieuze vrijheid in het rijk. Het ballingschap eindigde toen de perzische koning Cyrus II de Grote Babylon veroverde in 38 v.Chr. en de joden liet terugkeren naar Jeruzalem.

Droom van Nebukadnezar

Een andere bekende passage in de bijbel gaat over een droom van Nebukadnezar waar hij een groot beeld zou zien met meerdere metalen (Goud, zilver, brons en ijzer). Volgens de profeet Daniël stellen deze metalen de opkomst en val van de wereldmachten voor. God zou hierover bepalen en Nebukadnezar zou het gouden hoofd zijn. Dat betekende dat hij aan het hoofd stond van het rijk der volkeren. Ook in enkele islamitische bronnen komt Nebukadnezar voor. Daarin wordt hij neergezet als een sterke leider die veel gebieden veroverde, vaak wel met veel geweld.

<h3>Bronnen:</h3>
Wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Nebuchadnezzar_II" target="_blank">Nebukadnezar II</a>
Bijbel.eo.nl: <a href="https://bijbel.eo.nl/bijbelse-achtergrond/ballingschap" target="_blank">Babylonisch Ballingschap</a>
Bijbelseplaatsen.nl: <a href="http://www.bijbelseplaatsen.nl/plaatsen/N/Nebukadnezars%20droom/594/" target="_blank">Nebukadnezar</a>
<h3></h3>
<h3>Afbeelding:</h3>
Commons.wikimedia.org:<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Nebuchadnezzar_II_in_art#/me... target="_blank"> Nebukadnezar II</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.