Zwitserse Neutraliteit

Neutraliteit van Zwitserland na de Slag van Marignano

Op 14 september 1515 verklaren de Zwitsers zich neutraal na de Slag van Marignano. Tijdens de Slag verliezen de Zwitsers van het Franse leger, maar men weet een verdrag te sluiten. De neutraliteitsverklaring moet een einde maken aan eeuwen van binnenlandse en buitenlandse strijd en inmenging.

Het Zwitsers Eedgenootschap

De aanloop naar de neutraliteitsverklaring is lang en kan terug gevoerd worden naar de dood van keizer Rudolf I van Habsburg in 1273. Zwitserland bestond uit bondgenootschappen van diverse kantons. Het Habsburgse Rijk had enkele kantons onder controle en deze kantons wilden van de Habsburgse hegemonie af. Op 1 augustus 1291 richtten enkele Zwitserse kantons het Zwitserse Eedgenootschap op. Het verbond hield onder andere in dat een aanval op één kanton werd gezien als een aanval op alle kantons. Deze Eedgenootschap zou de basis leggen voor de latere Zwitserse staat. De oprichting van het Eedgenootschap wordt ook vandaag de dag nog herdacht in Zwitserland met een nationale feestdag.

De Zwitserse macht groeit

De vorming van het Zwitsers Eedgenootschap zette kwaad bloed bij de Habsburgers. Tijdens de Slag bij Morgarten in 1315 wisten de Zwitsers de Habsburgers te verslaan. Dit leidde tot een nieuw verbond: de Eeuwige Bond. Gedurende de 14e en 15 eeuw hadden de Zwitsers nog verschillende oorlogen met de Habsburgers en ook met het Hertogdom van Bourgondië onder leiding van Karel de Stoute. De Zwitsers wisten deze oorlogen allen te winnen. Dit leidde onder andere tot de onafhankelijkheidsverklaring namens het Heilige Roomse Rijk in 1499. Ondertussen groeide het Eedgenootschap ook door de eeuwen doordat steeds meer kantons zich aansloten bij het verbond.

De Slag van Marignano

De Zwitsers hadden hun macht gedurende de eeuwen vergroot en dit bereikte een hoogtepunt in 1513. Zeven jaar eerder werd de Zwitserse Garde opgericht, die zorgde voor de bescherming van het Vaticaan. In 1513 kwam hier ook de bescherming van de Hertog van Milaan bij. Hierdoor raakten de Zwitsers betrokken bij de Oorlog van de Liga van Kamerijk waarin Frankrijk, de Pauselijke Staat en de Republiek van Venetië elkaar afwisselend bevochten in bondgenootschappen. Op 13 en 14 september 1515 kwam het gedurende de Slag van Marignano tot een confrontatie tussen de Zwitsers en de Fransen. De Slag werd gewonnen door de Fransen, waarna de partijen een eeuwig durend verdrag ondertekenden. Dit verdrag vormde de basis voor neutraliteitspolitiek van Zwitserland tot aan vandaag de dag toe.

Bronnen

-          Britannica.com, Switzerland

-          Britannica.com, Battle of Marignano

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Marignan

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.