Nicolae Ceaușescu en de fietsende circusbeer
Nicolae Ceaușescu was van 1965 tot 1989 de dictator van Roemenië. Zoals wel vaker gebeurt met mensen die alleen regeren, steeg de macht hem al snel naar het hoofd. Zo liet hij zijn labrador Corbu rondrijden in een limousine en gaf hij het dier de beschikking over een privévilla, compleet met televisie en telefoon. Met een andere diersoort, de beer, ging Ceaușescu echter veel minder zachtzinnig om.
De Roemeense dictator stond bekend als een fanatiek liefhebber van de berenjacht. Binnen de kortste keren had Ceaușescu zijn persoonlijke jachtgebied dan ook volledig uitgeput, met als gevolg dat hij in 1972 een verregaande maatregel besloot te nemen. Vanaf dat moment was de jacht op beren voor alle Roemenen verboden, met uitzondering van Ceaușescu zelf natuurlijk. Jachtopzieners merkten al snel dat ze eenvoudig een wit voetje konden halen door eerst de grootste beren naar hun bos te lokken en vervolgens de dictator uit te nodigen om ze neer te komen schieten.
Berenwelpen
Al snel raakte zelfs de Roemeense geheime staatspolitie, de Securitate, betrokken bij de jachtlust van de dictator. Zo gaf Ceaușescu hen de opdracht dertig berenwelpen te vangen en ze zo groot mogelijk te fokken. Terwijl de Roemeense bevolking verhongerde, kregen de beesten drie maal per dag een koningsmaal voorgeschoteld, bestaande uit onder meer brood, aardappelen, gekookte wortels en spek. Toen de – inmiddels gigantische – beren een jaar later vrijgelaten werden, ging het echter helemaal mis. Van het overlevingsinstinct van de dieren was namelijk niets meer over, met als gevolg dat ze binnen enkele maanden allemaal stierven aan de honger en de kou.
Matige schutter
Maar Ceaușescu weigerde op te geven en liet nog eens dertig welpen vangen. Ditmaal werden de beesten met stokken geslagen en alleen rauw vlees gevoerd, zodat ze beter zouden overleven in het wild. Na hun vrijlating een jaar later bleek die opzet geslaagd, maar nu waren de beren juist zo agressief dat ze regelmatig fietsers en zelfs automobilisten aanvielen. Bovendien beleefde Ceaușescu nog steeds weinig plezier aan zijn hele project, want ondanks zijn grote voorliefde voor de jacht was hij maar een zeer matige schutter. De meeste beren wisten dan ook eenvoudig te ontkomen voordat de dictator ze neer kon schieten.
Securitate
Al snel deden er onder de Roemeense bevolking veel verhalen de ronde over de belabberde jachtkwaliteiten van hun grote leider. Zo zouden iedere keer als de dictator aanlegde in het geheim ook een aantal Securitate sluipschutters met geluidsdempers mee schieten. In één van de beren die Ceaușescu ‘persoonlijk’ neerschoot zouden daardoor wel zeven kogels aangetroffen zijn. Mocht het dier een dergelijk spervuur toch overleven, dan overtuigden de Securitate agenten de dictator ervan dat de beer waarschijnlijk zwaargewond was geraakt. Vervolgens gingen ze op zoek naar een soortgelijk exemplaar, schoten die af en presenteerden dat de volgende dag aan Ceaucescu als ‘zijn’ gewonde prooi. Ook dit resulteerde soms in vreemde taferelen, zo blijkt uit het boek ‘Ceaușescu: Hunter or Butcher?’ van de Roemeense boswachter Vasile Crisan. Op een dag kreeg Ceaușescu namelijk een telefoontje dat alle zes de beren die hij ‘geraakt’ had terug waren gevonden, waarop hij reageerde “Wat in hemelsnaam? Hoe kan dat nu, als ik er maar vier heb geschoten?”
Circusbeer
Veruit het vreemdste verhaal vertelt over Ceaușescu en een circusbeer. Het begint allemaal met een boswachter die de dictator had uitgenodigd voor een jachtpartijtje op zijn terrein. Ceaușescu besloot direct met een helikopter naar het gebied af te reizen, maar toen hij arriveerde, waren alle beren verdwenen, een probleempje dat de jachtopziener (letterlijk) zijn kop kon kosten. Terwijl de Roemeense dictator een dutje deed in de jachthut, haastte de opziener zich - samen met een aantal Securitate agenten - op de fiets naar het lokale dorp. Daar brachten de mannen een bezoek aan het circus, waar ze de ballengooiende bruine beer uit zijn kooi sleepten. Met de allergrootste moeite joegen ze het dier vervolgens het bos in en positioneerden het precies voor de jachthut, waarna ze Ceaușescu snel wakker maakten. Nog voor de heldhaftige dictator zijn arme prooi neer kon leggen, gebeurde er echter iets bijzonders. Volgens het verhaal sprong de circusbeer op de fiets van de jachtopziener en reed zo hard als hij kon het bos in, zijn vrijheid tegemoet.
Berenpopulatie
Het opmerkelijke verhaal van de circusbeer is waarschijnlijk verzonnen, maar het illustreert wel perfect hoe krankzinnig de 'oneerlijke' berenjacht van Ceaușescu kon zijn. Tussen 1965 en 1989 schoot de Roemeense dictator uiteindelijk ‘eigenhandig’ maar liefst 400 beren dood. Ironisch genoeg bleek zijn bewind op de lange termijn echter positief uit te pakken voor de beren. Nadat een revolutie Ceaușescu in 1989 van zijn macht (en zijn leven) beroofde, bleven de strenge restricties op de berenjacht namelijk grotendeels in stand. Als gevolg daarvan beschikt Roemenië inmiddels over de grootste bruine berenpopulatie van Europa. Lees in de rubriek 'Opmerkelijke verhalen' ook over de stonede dictator Francisco Nguema en Victor Lustig, de man die de Eiffel toren verkocht.
Bronnen
- 'The Bear Butcher' - Curious Expeditions
- 'The Bear Slayer' - The Atlantic
- 'Caligula and Ceausescu' - History House
- Kamaraad Baron - Jaap Scholten (2011)