Nijntje op de thee.

Nijntje: het beroemdste konijn ter wereld

Op 21 juni 1955 kwam het eerste Nijntjeboekje uit, geschreven door Dick Bruna (1927-2017). Dick Bruna kreeg kort voor zijn overlijden nog de Max Velthuijsprijs voor zijn oevre, waarvan Nijntje zijn bekendste werk is. Nijntje is namelijk niet alleen beroemd in Nederland maar zeker ook in het buitenland. Hieronder een kort overzicht van zijn leven en het succes van Nijntje.

Vroege leven

Dick Bruna werd geboren op 23 augustus 1927 in Utrecht. Zijn vader was uitgever bij een groot bedrijf. Om deze reden stond het klaarstomen voor de overname van zijn vaders werkzaamheden centraal in het vroege leven van Dick Bruna. Hij stopte al snel bij zijn middelbare school en ging, om kennis op te doen van Europese literatuur, naar Londen en Parijs. Zijn vele bezoeken aan de musea van Parijs leidde er echter toe dat hij besloot kunstenaar te willen worden.

Beginnend tekenaar

Deze belangrijke stap in zijn leven verliep niet zonder horten en stoten. Hij begon eerst aan een opleiding bij de Amsterdamse kunstacademie, maar stopte hier vrij snel mee. Dick Bruna heeft geluk gehad dat hij, ondanks zijn gebrek aan een opleiding , in 1951 als ontwerp-tekenaar van boekomslagen en posters aan de slag kon bij zijn vaders uitgeverij. Hij wist zijn vader te overtuigen dat hij geen geschikte uitgever zou kunnen worden.

Dick Bruna.jpg

Het ontstaan van Nijntje

In 1953 verscheen het eerste kinderboek van Dick Bruna, genaamd De Appel. Na deze primeur in de kinderboekenwereld, trouwde Dick Bruna in 1953 met Irene de Jongh. Samen kregen zij drie kinderen. Dit persoonlijk geluk leidde indirect ook tot geluk op professioneel vlak. Dick Bruna vertelde namelijk tijdens een vakantie iedere avond een verhaaltje aan zijn zoon over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondliep. Dit konijn was daarmee de inspiratie voor de reeks Nijntje boeken.

Succes in cijfers

Het eerste Nijntjeboekje kwam uit op 21 juni 1955. Uiteindelijk zou Dick Bruna wel 120 kinderboeken schrijven, waaronder meer dan 30 over zijn witte konijn. Deze boeken kwamen uit in de iconische vierkante weergave vanaf 1959. Nijntje is inmiddels in meer dan 50 talen geschreven en er is een verbluffend aantal van 85 miljoen exemplaren gedrukt! Nijntje is nu bijvoorbeeld te lezen in het Frans en Duits, maar ook in het Japans, Russisch en zelfs Utrechts en Papiaments. Omdat Nijntje niet herkenbaar en niet uitspreekbaar was in andere talen, gaat Nijntje in het buitenland als ‘Miffy’ door het leven.

Terug naar de essentie

Omdat Nijntje wereldwijd een succes is geworden, vraagt men zich vaak af hoe Dick Bruna dit heeft klaargespeeld. Het geheim van de tekeningen zou het ‘teruggaan naar de essentie’ zijn. Dick Bruna zorgde bijvoorbeeld voor zo weinig mogelijk lijnen in zijn tekeningen. Daarnaast gebruikte hij felle (maar weinig) kleuren. Bovendien zijn de tekeningen simplistisch, wat juist de kracht van een kleine 'Nijntje' Amsterdam (19796969185).jpgaanpassing als een glimlach of één traan zou vergroten. Het doel van Nijntje is volgens Bruna het volgende: jonge kinderen een veilige omgeving bieden van waaruit zij zelfstandig op onderzoek en avontuur uit kunnen gaan.

Erkenning in Nederland

Naast de wereldwijde erkenning hebben Nijntje en Dick Bruna in Nederland op talloze manieren naamsbekendheid verkregen. Zo is in 2006 het Dick Bruna huis geopend in Utrecht, heeft er een Nijntje bioscoopfilm gedraaid in 2013, was er een animatieserie op televisie en hebben kunstenaars beelden gecreëerd voor de zogenaamde Nijntje art parade in 2015. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag kreeg Dick Bruna een gouden penning van de stad Utrecht. Hoewel Dick Bruna in 2014 bekend maakte dat hij geen Nijntje boeken meer zou publiceren, zal zijn werk nog lang uitgegeven worden. Daarnaast zal zijn stijl nieuwe generaties tekenaars kunnen inspireren.

Bronnen:

nu.nl, Dick Bruna gestopt

nu.nl, Dick Bruna wint oeuvreprijs

nl.wikipedia.org, Nijntje

nl.wikipedia.org, Dick Bruna

nijntje.nl, geschiedenis

nos.nl: Dick Bruna overleden

afbeeldingen:

Dick Bruna, commons.wikimedia.org, Dolph Kohnstamm

Nijntje Amsterdam, commons.wikimedia.org, FaceMePLS

MiIffy's afternoon tea time, commons.wikimedia.org, Awayukin

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!