Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

Er is al genoeg bezuinigd

Aldus SGP-leider Kees van der Staaij. De partij is tegen extra bezuinigingen op de ontwikkelingshulp en dat is nu juist hetgeen waarop de PVV fors wilt korten. Het kabinet zal extra miljarden willen bezuinigen wegens de crisis, maar de PVV wil allereerst in de ontwikkelingshulp snijden. De SGP heeft nu een bijzondere positie, omdat het de partij is die het kabinet aan een meerderheid kan helpen in de Eerste Kamer. Eerder zorgde de SGP  al eens voor een kabinetscrisis, in 1925.

In 1918 deed de Staatkundig Gereformeerde Partij voor het eerst mee aan de landelijke verkiezingen. Het stemmenaantal was toen nog onvoldoende voor een zetel. Bij de volgende verkiezingen had de SGP meer succes, en verkregen ze een zetel in het parlement. Sindsdien zijn ze deze zetel nooit meer kwijtgeraakt. De partij is hiermee de oudste partij in de Tweede Kamer, de enige die vóór de Tweede Wereldoorlog is opgericht. De overige partijen zijn vaak fusies van oudere partijen.

Het partijprogramma van de SGP is opgesteld naar Bijbelse waarden en normen, zoals opgesteld in de reformatorische belijdenisgeschriften. Het was dan ook een predikant, de heer G.H. Kersten, die de drijfveer was achter de oprichting van de partij. Standpunten met betrekking tot homoseksualiteit en man-vrouw verschillen leden nogal eens tot opschudding. Vrouwen mochten tot 2006 geen lid worden van de partij, totdat een rechter dreigde de partijsubsidie te stoppen omdat er sprake zou zijn van discriminatie. Nog steeds mogen vrouwen geen politiek ambt vervullen binnen de SGP.

Opmerkelijk is de bijdrage aan de val van het kabinet-Colijn in november 1925. Aanleiding hiervoor was de onvrede over een Nederlandse diplomatieke post in de Pauselijke Staat. De eerste SGP-leider Kersten, alsmede enkele andere partijen, wilde dit gezantschap afschaffen. Reden hiervoor was onder meer dat de Paus geen wereldlijke macht meer bezat. De protestantse SGP was bijzonder fel gekant tegen een gezantschap bij de leider van de Katholieke Kerk, terwijl alle katholieke parlementariërs streden voor het behoud ervan. Het voorstel van de SGP werd aangenomen door de kamer en leidde ertoe dat vier katholieke ministers ontslag namen. De actie van de SGP wordt wel ‘de Nacht van Kersten’ genoemd. Wellicht komt het huidige kabinet-Rutte ook in moeilijkheden door de SGP, wanneer de partij geen steun geeft aan eventuele bezuinigingsplannen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.