Een groep Amerikaanse indianen op een reservaat

Indianenreservaten: gedwongen gevangenschap in eigen land

De aanleg van de 2000 kilometer lange Dakota-oliepijpleiding is al jaren een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. De pijpleiding gaat dwars door indianenreservaten die daar liggen en nogmaals worden aangetast. President Obama had de aanleg stop gezet om de milieugevolgen te onderzoeken. President Trump gaf echter alsnog toestemming, waarna de pijplijn na een lange rechtsgang voorlopig alsnog werd stilgelegd. De Native Americans oftewel 'indianen' zijn bang voor een verontreiniging van het drinkwater in hun reservaat. Eventuele olielekken liggen op de loer. Maar waarom wonen de indianen eigenlijk in deze reservaten?


Kolonisten vs. indianen


Het conflict tussen de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, de indianen of ‘native Americans’, en de Europese kolonisten is een van de oudste conflicten in de Amerikaanse geschiedenis. Al vanaf de achttiende eeuw konden de twee groepen niet met elkaar overweg. De primitief levende indianen voelden zich aangetast in hun leefruimte door de snel oprukkende en vernieuwende kolonisten. De kolonisten wilden het liefste het land, dat na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 de Verenigde Staten van Amerika werd genoemd, moderniseren. Ze wilden het gebied veroveren en volledig in handen hebben. De verschillende indianenstammen stonden deze plannen echter in de weg. Ze wilden niet weggaan uit hun gebieden omdat hun voorvaderen daar lagen begraven. Toch duwden de kolonisten door en er ontstond een groot conflict tussen de twee groepen.


Indiaanse oorlogen


Voor de indianen zijn de indiaanse oorlogen (1854-1890) een verschrikkelijke slachting geweest. Een van de bekendste gevechten is de slag bij Little Bighorn. Hier versloegen de indianen een groep met vuurwapens bewapende soldaten. De soldaten hadden de situatie niet goed ingeschat en werden overrompeld door de indianen. Bij het bloedbad van Sand Creek (1864) en de slag om Wounded Knee (1890) liep het desastreuzer af voor de indianen. Met meer dan 200 doden was die laatste de bloedigste slag in de oorlog. Doordat ook veel indianen waren gestorven door besmetting met Europese ziektes, waren er niet veel indianen meer over en gaven ze zich gewonnen. Ze moesten nu gehoorzamen aan de Amerikaanse regering. Om niet nogmaals een groot conflict te krijgen met de indianen, werd na de oorlogen in 1890 besloten om de indianen te plaatsen in speciale reservaten. Dit gebied werd aan hen toebedeeld en ze zouden daar in vrede kunnen leven. De indianen zagen dit natuurlijk anders en voelden zich gevangengezet.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Indianen reservaten


De meeste reservaten bevinden zich tegenwoordig in het westen van de Verenigde Staten en in de berggebieden. In totaal zijn er ongeveer 300 reservaten, voornamelijk in de staten Arizona, North- en South Dakota, Utah en Montana. Het grootste reservaat ‘Pine Ridge’ van 5000 km2 ligt in South Dakota. De bodem van de reservaten zijn vaak niet erg vruchtbaar waardoor de indianen moeten leven van de seizoensarbeid. Door hun armoede zijn ze ook zeer afhankelijk van de overheid van de Verenigde Staten, die in het verleden heeft geprobeerd om hen te assimileren met de Europees-Amerikaanse cultuur. De Amerikanen verboden de Native Americans om hun eigen taal te spreken en hun ceremonieën uit te voeren. Toch blevenze  hun gewoontes houden, al zij het minder openbaar. De reservaten worden gezien als de laatste havens van deze culturen maar blijven dus bedreigd worden door de regering en andere bedrijven die land willen hebben. 


bronnen


Bronnen:

National NAGPRA: Indian Reservations

Lakota stichting: Geschiedenis Lakota-reservaten

Alles Amerika: Amerikaanse indianen

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Indianengroep

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!