Een groep Amerikaanse indianen op een reservaat

Indianenreservaten: gedwongen gevangenschap in eigen land

De aanleg van de 2000 kilometer lange Dakota-oliepijpleiding is al jaren een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. De pijpleiding gaat dwars door indianenreservaten die daar liggen en nogmaals worden aangetast. President Obama had de aanleg stop gezet om de milieugevolgen te onderzoeken. De nieuwe regering van president Trump gaf echter alsnog toestemming. De indianen zijn nu bang voor een verontreiniging van het drinkwater in hun reservaat. Eventuele olielekken liggen op de loer. Maar waarom wonen de indianen eigenlijk in deze reservaten?

Kolonisten vs. indianen

Het conflict tussen de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, de indianen of ‘native Americans’, en de Europese kolonisten is een van de oudste conflicten in de Amerikaanse geschiedenis. Al vanaf de achttiende eeuw konden de twee groepen niet met elkaar overweg. De primitief levende indianen voelden zich aangetast in hun leefruimte door de snel oprukkende en vernieuwende kolonisten. De kolonisten wilden het liefste het land, dat na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 de Verenigde Staten van Amerika werd genoemd, moderniseren. Ze wilden het gebied veroveren en volledig in handen hebben. De verschillende indianenstammen stonden deze plannen echter in de weg. Ze wilden niet weggaan uit hun gebieden omdat hun voorvaderen daar lagen begraven. Toch duwden de kolonisten door en er ontstond een groot conflict tussen de twee groepen.

Indiaanse oorlogen

Voor de indianen zijn de indiaanse oorlogen (1854-1890) een verschrikkelijke slachting geweest. Een van de bekendste gevechten is de slag bij Little Bighorn. Hier versloegen de indianen een groep met vuurwapens bewapende soldaten. De soldaten hadden de situatie niet goed ingeschat en werden overrompeld door de indianen. Bij het bloedbad van Sand Creek (1864) en de slag om Wounded Knee (1890) liep het desastreuzer af voor de indianen. Met meer dan 200 doden was die laatste de bloedigste slag in de oorlog. Doordat ook veel indianen waren gestorven door besmetting met Europese ziektes, waren er niet veel indianen meer over en gaven ze zich gewonnen. Ze moesten nu gehoorzamen aan de Amerikaanse regering. Om niet nogmaals een groot conflict te krijgen met de indianen, werd na de oorlogen in 1890 besloten om de indianen te plaatsen in speciale reservaten. Dit gebied werd aan hen toebedeeld en ze zouden daar in vrede kunnen leven. De indianen zagen dit natuurlijk anders en voelden zich gevangengezet.

Indianen reservaten

De meeste reservaten bevinden zich tegenwoordig in het westen van de Verenigde Staten en in de berggebieden. In totaal zijn er ongeveer 300 reservaten, voornamelijk in de staten Arizona, North- en South Dakota, Utah en Montana. Het grootste reservaat ‘Pine Ridge’ van 5000 km2 ligt in South Dakota. De bodem van de reservaten is vaak niet erg vruchtbaar waardoor de indianen moeten leven van de seizoensarbeid.  Ze zijn dus afhankelijk van voedsel buiten het reservaat. Vaak hebben ze een uitkering dat als een soort tegemoetkoming dient voor het ooit verloren land van de indianen. Hierdoor moeten de indianen wel gehoorzamen aan de regels van de overheid anders worden de voorraden afgesloten. De Amerikanen hadden hen ook verboden om hun eigen taal te spreken en hun ceremonieën uit te voeren. Toch bleven de indianen hun gewoontes houden, al zij het minder openbaar. De reservaten blijven dus bedreigd worden door de regering en andere bedrijven die land willen hebben. Met de goedgekeurde plannen voor de nieuwe pijpleiding moeten de indianen nogmaals een stuk van hun land inleveren.

Bronnen:

National NAGPRA: Indian Reservations

Lakota stichting: Geschiedenis Lakota-reservaten

Alles Amerika: Amerikaanse indianen

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Indianengroep

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

 Het komende nummer van Geschiedenis Magazine niet missen?

Je hebt nog 4 dagen om je aan te melden. Neem vóór donderdag 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.