Midzomernacht

Oorsprong van het Midzomerfeest

21 juni geldt als de langste dag van het jaar. Tijdens de daaropvolgende midzomernacht bereikt de zon, gezien vanaf de aarde, zijn meest noordelijke positie en blijft het op de meest noordelijke plekken van de aarde de hele nacht licht. De wending van de zon viert men al eeuwenlang tijdens het midzomerfeest op 24 juni en vindt zijn oorsprong in de tijd van de Vikingen.

Het midzomerfeest vindt zijn oorsprong in de tijd van de Vikingen, die grotendeels uit Scandinavische landen als Zweden en Denemarken kwamen. Tijdens midzomernacht bezochten de Vikingen waterbronnen met genezende krachten en ontstoken zij grote brandstapels om kwade geesten te verdrijven. In de 7e eeuw werd het midzomerfeest een christelijk feest, doordat geestelijken het tot dan toe heidense feest koppelden aan de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni.

Sankt Hans Aften

Verwijzend naar Johannes de Doper wordt de wisseling van de seizoenen in Denemarken al eeuwen gevierd met ´Sankt Hans Aften´. Het feest werd gevierd op 23 juni, namelijk op de dag voor de verjaardag van Johannes de Doper. Tijdens Sankt Hans stond tovenarij centraal: trollen, heksen, elfen, draken en boze geesten zouden tijdens midzomer rondspoken om de mensen en het land schade toe te brengen. Tijdens Sankt Hans werden grote vuren ontstoken ter verdrijving van al deze wezens. Boven de vuren plaatste men poppen van heksen met bezemstelen, die symbool stonden voor het kwaad. De brandstapels werden vaak op heuvels gemaakt, zodat het vuur van mijlenver te zien was.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Heksen

Naast het ontsteken van de vuren was het gebruikelijk dat men kruiden plukte en lijsterbessen voor de ramen en deuren hing. Omdat heksen zogenaamd niet bestand waren tegen de geur van lijsterbessen was dit ritueel vooral bedoeld om de heksen te verdrijven. Ook werden bezems verstopt, zodat de heksen deze niet konden gebruiken om naar Bloksbjerg te vliegen, de verzamelplaats voor heksen.

midzomerfeest

Midsommar

In Zweden wordt het zogeheten ´Midsommar´ al eeuwen lang gevierd op een vrijdag tussen 19 juni en 25 juni. Karakteristiek voor het Zweedse midzomerfeest was het planten van een meiboom, wat meestal gebeurde op een centrale plek in het dorp. Op midzomerdag at men haring, nieuwe aardappelen en aardbeien en danste men om de meiboom heen.

In Denemarken worden nog elk jaar in de kustgebieden aan de stranden vreugdevuren ontstoken. Ook in Zweden leeft nog altijd de eeuwenlange traditie rond Midsommar. Er worden feestbomen geplant en er wordt tot diep in de nacht gefeest. 

Bronnen

 

- Sweden.se, ´Midsummer´.

- Britannica.com, ´Midsummer’s Eve´.

Wereldpagina.nl, ‘23 juni: Midzomernachtviering in Denemarken’.

Danishmuseum.org,´Sankt Hans Aften´.

Innl.nl, ‘Midzomerfeesten op de langste dag’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, 'St. Johns Evening'.

 

Leestip

 

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Een midzomernachtsdroom / druk 1

Een midzomernachtsdroom / druk 1

€ 12.50

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.