Geen afbeelding beschikbaar

Oorsprong van vuurwerk

Dit zijn rijdende bompakketjes.

Dit stelt een woordvoerder van onderzoeksinstituut TNO vandaag in het AD over illegale vuurwerkpakketten die vanuit Polen met de post naar Nederland worden gestuurd. Hoewel de oorsprong van vuurwerk niet geheel duidelijk is, is het zeker dat het is uitgevonden in China. Rond de negende eeuw na Christus werd in China een belangrijke uitvinding gedaan. Een alchemist die een elixer voor onsterfelijkheid probeerde uit te vinden, produceerde per ongeluk het buskruit. De Chinezen gebruikten dit in hun strijd tegen hun aartsvijand: de Mongolen. Zij gebruikten het echter niet alleen voor militaire doeleinden. Waarschijnlijk lieten Chinezen dit buskruit bij feestelijkheden in bamboe omhulsels ontploffen om boze geesten af te schrikken. Dit was de eerste vorm van vuurwerk.

Er doen twee verschillende verhalen de ronde over de invoering van vuurwerk in Europa. Ofwel Marco Polo introduceerde vuurwerk nadat hij in de 13e eeuw een reis naar Azië had gemaakt en vuurwerk meenam naar Europa. Ofwel de Europese kruisvaarders leerden tijdens de kruistochten (1095-1271) vuurwerk kennen door contacten met mensen uit het Midden-Oosten, waar de techniek via India beland was.

In beide gevallen was vuurwerk aan het einde van de Middeleeuwen beland in Europa. In de vijftiende eeuw was Florence het middelpunt geworden van de productie van vuurwerk. Het werd niet gebruikt voor militaire doeleinden, maar als uiting van vreugde bij feestelijkheden in Europa. Zo liet de Russische tsaar Peter de Grote bij de geboorte van zijn zoon rond 1700 een vuurwerkshow van vijf uur opvoeren. Sindsdien vormt vuurwerk een belangrijk onderdeel bij feestelijkheden, zoals bij oud en nieuw in Nederland.

Ondanks de lange geschiedenis van het vuurwerk, vormt de illegale invoer van vuurwerk in Nederland al jaren een probleem. Ook nu weer. Sommige vuurwerkpakketten uit Polen die momenteel naar Nederland worden verstuurd hebben de kracht van een handgranaat. Dit is volgens Ed de Jong, vuurwerkexpert van TNO, levensgevaarlijk: ‘Er hoeft in de distributiecentra van pakketdiensten maar iets fout te gaan met zo’n zending en de gevolgen zijn niet te overzien.’

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.