Geen afbeelding beschikbaar

Opening Diergaarde Blijdorp

Rotterdam 1940 – Twee spoorwegbeambten beginnen in 1856 in een spoortuin in het centrum van Rotterdam exotische vogels onder te brengen. Deze hobby loopt uit de hand en de diergaarde groeit steeds verder. Nadat de oude dierentuin is gebombardeerd tijdens de Duitse inval, opent Diergaarde Blijdorp op 7 december officieel haar deuren op haar nieuwe locatie.

De oorsprong van de dierentuin in Rotterdam gaat terug tot het jaar 1856. In dit jaar huurden de heren Van den Bergh en Van der Valk, twee spoorwegbeambten, een spoortuin in het centrum van Rotterdam. In deze tuin brachten zij hun verzameling exotische vogels onder. Deze hobby liep echter al snel uit de hand en één jaar later, in 1857, werd de 'De Rotterdamsche Diergaarde' opgericht. De eerste directeur van deze diergaarde werd Henri Martin, oorspronkelijk leeuwentemmer van beroep en beroemd in heel Europa. Langzaam werd de verzameling dieren en planten uitgebreid en er verrezen verblijven voor apen, roofdieren, vogels, reptielen en vele andere dieren.

Zebra in de winkelstraat

In 1937 werd door het gemeentebestuur besloten dat de diergaarde in het centrum moest wijken voor stedelijke bebouwing. Als nieuwe locatie werd de huidige locatie van de dierentuin aangewezen: de polder Blijdorp. De dierentuin kreeg hierop de naam Diergaarde Blijdorp. Architect Sybold Van Ravesteyn kreeg de opdracht voor het ontwerp van deze dierentuin. Hij probeerde traliewerk en hekken zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen voor greppels en grachten. Tijdens de Duitse inval in 1940, werd Rotterdam op 14 mei vrijwel platgebombardeerd door de Duitsers. De diergaarde in Blijdorp was nog niet af, waardoor de oude dierentuin in het centrum, ernstig beschadigd raakte. Veel dieren overleefden het bombardement en de daarop volgende vuurzee niet. Enkele dieren wisten zelfs te ontsnappen en er zijn anekdoten te vinden waarbij een zebra in een winkelstraat liep en zeeleeuwen in de grachten zwommen.

Eén van de grootste dierentuinen

Hoewel de bouw van de nieuwe dierentuin nog in volle gang was, werden de overlevende dieren al naar de nieuwe locatie overgebracht. Op 7 juli 1940 werd het noordelijk gedeelte van Blijdorp opengesteld voor publiek en op 7 december 1940 werd de gehele dierentuin officieel geopend. Er werd echter nog enkele maanden gebouwd op enkele locaties in de nieuwe Diergaarde. Sinds dat moment is Blijdorp uitgegroeid tot één van de grootste dierentuinen van Nederland en wordt de verzameling dieren steeds groter. In 2007 kwam de dierentuin landelijk in het nieuws toen er een gorilla, genaamd Bokito, ontsnapte uit zijn verblijf.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.