Geen afbeelding beschikbaar

Oud SS’er sleept journalisten voor rechter

Twee journalisten van EenVandaag hielden met de Nederlandse oud SS’er Heinrich Boere een interview in 2009. Ze droegen een geheime camera bij zich, zonder daar toestemming voor te hebben gevraagd. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie hebben de verslaggevers “de vertrouwelijkheid van het woord” geschonden. Heinrich Boere werd geboren op 27 september 1921 in de Duitse stad Eschweiler, als zoon van een Duitse moeder en een Nederlandse vader.

Op tweejarige leeftijd ging Boere met zijn ouders in Maastricht wonen. Terwijl hij opgroeide, kwam in Duitsland het nationaal-socialisme op. Boere aanschouwde dit vol interesse.

Waffen-SS

In 1939 vielen de nazi’s Nederland binnen. In een mum van tijd was Nederland geheel bezet door Duitse troepen. Boere was enthousiast. Een propagandaposter haalde hem over om in München een politieopleiding te volgen in 1940. Slechts een jaar later trad Boere toe tot de Waffen-SS, de paramilitaire organisatie van Nazi-Duitsland.

Ook onderhield Boere tijdens de bezetting nauwe banden met NSB politici, zoals de Maastrichtse burgermeester Louis Peeters. In juli 1944 werd Boere onderdeel van het moordcommando Feldmeijer, dat als doel had anti-Duitse lieden en verzetstrijders om te leggen. Boere vermoordde Fritz Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters.

Bevrijding

Nederland werd bevrijd in 1945. Boere werd als krijgsgevangene opgenomen en verhoord. Hij bekende deel te hebben genomen aan moordpartijen en razzia’s. Na vier jaar gevangenschap werd Boere veroordeeld tot de doodstraf. Dit werd echter later omgezet in levenslang. Boere ontsnapte en vluchtte naar zijn moeder in Maastricht, waar hij zich jarenlang in een kast verstopte. De Nederlandse politie kwam hem niet op het spoor. Na deze periode ging Boere terug naar Eschweiler, om bij zijn tante te wonen. In een interview zei Boere later: ‘Ik kon er zomaar gaan wonen. Ik was er geboren, dus kon me gewoon inschrijven.’

Führererlass

In 1983 had de Nederlandse justitie uiteindelijk Boere gelokaliseerd en de Duitse autoriteiten om uitlevering verzocht. Dit bleek niet mogelijk, vanwege een wet die Hitler in 1943 had ingediend, de Führererlass. Dit hield in dat buitenlanders in dienst van het leger automatisch de Duitse nationaliteit ontvingen. Duitsland mocht geen burgers uitleveren. Een onderzoek van de Duitse justitie zelf, leverde geen veroordeling op. Later werd de Führererlass door Europese wetgeving nietig verklaard. Boere was echter weer niet te vinden.

Opgespoord

Twee journalisten van de NPS, Rob van Olm en Jan Louter, achterhaalden  in 2000 de woonplaats van Heinrich Boere. Ze interviewden hem voor de uitvoerige documentaire ‘De Silbertanne-moorden’. Hij zei zich geen moordenaar te voelen, “het was een eer om bij de SS te zitten”. Wel betuigde hij spijt, “ik heb wel voor de zielen gebeden”. Maar, zegt hij, “ik voel me niet schuldig”.

Veroordeling

In Januari 2007 besliste de Duitse justitie echter alsnog dat Boere niet meer vervolgd zou worden. Twee pogingen tot berechting verder, bepaalde het hof van beroep in Keulen dat Boere alsnog berecht kon worden. In 2009 startte het proces. Op 24 maart 2010 werd Boere veroordeeld, en anderhalf jaar later, op 14 december 2011, werd hij overgeplaatst naar de gevangenishospitaal in Noord-Rijnland-Westfalen, om zijn levenslange straf uit te zitten.

Heinrich Boere werd nogmaals geïnterviewd in 2009. De kans blijkt groot dat deze journalisten nu veroordeeld worden, wegens huisvredebreuk en het schenden van vertrouwen.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag, waarin Heinrich Boere wordt geïnterviewd.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.