Oude molens strijden voor hun toekomst

Verspreid door heel Nederland staan meer dan 1.200 molens. Stuk voor stuk historische gebouwen die de inventiviteit van de Nederlanders uit vroeger tijden laten zien. Van korenmolens tot papiermolens, door wind en water aangedreven machines die tot op de dag van vandaag nog steeds hun werk verrichten. Een toonbeeld van de Nederlandse industrialisatie. En dit jaar strijden vijf van deze bijzondere objecten om een restauratiebudget van 50.000 euro in de BankGiro Loterij Molenprijs. En jij mag bepalen welke molen het verdient om deze hoofdprijs te winnen.

Vijf molens vragen ieder om jouw stem. En met je stem geef je niet alleen je voorkeur aan. Ook geef je 1 euro aan het project van jouw keuze. Mocht jouw favoriete molen niet de hoofdprijs winnen, dan krijgt deze wel het aantal verzamelde stemmen uitgekeerd in euro. Zo is je stem altijd 1 euro waard!

Goliath

En op wie kun je stemmen? Op de poldermolen Goliath in Uithuizermeeden (Groningen) bijvoorbeeld. Deze poldermolen is afgelopen jaren flink gerestaureerd, met uitzondering van de waterloop. Wanneer de molen gaat malen, dan pompt deze het water uit de polder, via de waterloop, het Wad op. Helaas, doordat de waterloop vol met rotsblokken is en de beschoeiing aan de randen is vervallen, komt het water nooit aan bij de Waddenzee. Met de 50.000 euro wordt de waterloop gerenoveerd en maalt de molen weer uit op het Wad. De Goliath draagt dan weer volop bij aan het polderbeheer in Noord-Groningen.

De Vlijt

Of mag jij gewekt worden voor versgemalen mosterd? Molen de Vlijt in Meppel (Drenthe) is de jongste molen van de vijf. Deze molen is in 2002 geopend en torent trots boven Meppel uit. De molen kan jammer genoeg niets malen. Binnen is de molen helemaal leeg. Met de 50.000 euro wil de molenstichting de molen voorzien van een maalinrichting om verse mosterd te malen. Echte Meppelse mosterd van de hoogste mosterdmolen van Nederland.

Hermien

Nu is Molen de Vlijt een lege molen, molen Hermien in Harreveld (Gelderland) is een molen die lekt. Deze bijzondere beltkorenmolen is langs de molenromp en de kap bedekt met schaliën. Dit zijn kleine houten plankjes die over elkaar heen zijn gelegd en samen een waterdichte wand vormen. Na vele jaren op de molen, zijn de schaliën gaan rotten. De molen is niet meer waterdicht. Je begrijpt, met de 50.000 euro worden de schaliën vervangen en kan molen Hermien er dan weer jaren tegenaan.

De Salamander

In Leidschendam (Zuid-Holland) staat de molen die de schaliën voor molen Hermien kan maken. De historische houtzaagmolen de Salamander is de trots van de stad en een toonbeeld van de industriële molen. Grote boomstammen worden hier tot planken gezaagd. De machinerie neemt zoveel ruimte in, dat de molenstichting bezoekers amper kan ontvangen. Erg vervelend als je een schoolklas wilt uitnodigen op de molen. Daarom heeft de stichting het plan opgevat om een nieuw educatiecentrum te bouwen naast de molen. Het centrum wordt gemaakt met eigen gezaagd hout. Met de hoofdprijs van 50.000 euro kan dit volledig uitgevoerd worden.

Vogelzicht

Of ga je voor Molen Vogelzicht in Kuitaart (Zeeuws-Vlaanderen). In deze molen vind je alle machines van de industrialisatie. Naast de traditionele korenmolen met maalstenen, vind je hier ook diesel- en elektromotoren die de wind vervangen als aandrijvende kracht. De molenstichting wil zorgen dat ook jij dit kan bekijken door de maalderij om te bouwen tot ontvangstruimte. Dan kun je naast een kop koffie ook een ritje maken op het smalspoor naast de molen.

Op wie stem jij? Bezoek www.molenprijs.nl en maak jouw keuze.

Rubrieken: 

Landen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!