Dam

Psychedelische designs en kleurige mode tijdens de jaren ‘60 en ‘70

Het conservatieve modebeeld tijdens de jaren ’50 maakteJANUARI een radicale omslag tijdens de jaren ’60 en ’70. Psychedelische designs, kleurige vlakken en plastic jurken en stoelen vervingen de kneuterige mode van de jaren ’50. De jeugdcultuur vierde hoogtij: de broek werd elk jaar wijder, de unisekskleding werd populair en de bakkebaarden groeiden aanzienlijk.  


Tijdens de jaren ’60 werden de felgekleurde lange rokken en broeken, of juist de korte broeken en rokjes vaak gedragen. De broek werd wel wijder naarmate de tijd vorderde (en dan vooral de onderkant van de broekspijp). Vrouwen droegen valse wimpers, bleke lippenstift, ‘go-go boots’, pvc-jurken, tunieken en korte kapsels. De kleding was vaak praktisch en minder formeel dan tijdens de jaren ’50.


Vrouwen in broeken & mannen met sjaaltjes


Tijdens de jaren ’70 werd de broek dragende vrouw pas echt maatschappelijk geaccepteerd. De dames droegen pakken, droegen het haar lang of juist jongensachtig kort, maar benadrukte hun vrouwelijkheid met plateauzolen. De mannen droegen dit soort schoenen echter ook , daarnaast waren zij ook niet meer bang om bijvoorbeeld zijden sjaaltjes te dragen. Er bestond niet langer een typisch vrouwelijk of mannelijk uiterlijk. De mode werd androgyn. Dit werd vaak door popsterren uitgedragen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het uiterlijk van David Bowie. Toch waren ook de bakkebaarden in, waardoor er een veelzijdig en een divers modebeeld ontstond.


Top of the Pops 1974Discofever & punk


Muzieksterren beïnvloedden steeds vaker het modebeeld. Denk naast David Bowie aan glam rock artiesten of de discofever van weleer. Mensen gingen uit en droegen extravagante kledingstukken in de disco. Punk, metal en gothic kwamen tijdens de jaren ’70 snel op. Daarmee samen kwam de onverschilligheid over mode op, waardoor een rauwe rocklook vaak werd gedragen.  

Titel: Studies in Textiel 2
Redactie: Marjan Blomjous e.a.
ISBN: 9789082128819
Uitgever: Verloren
Prijs: €20,-

   Knallend interieur


De jaren ’60 en ’70 staan bekend om de extreme patronen in de huiskamers: behang, bekleding, tapijt of meubels hadden allemaal een apart design. Vaak werden donkergroene, gele, roze of oranje kleurschakeringen gebruikt. Felgekleurde oranje bloemen op de badkamertegeltjes werden gewoon gevonden. Kunstenaars en designers werden geïnspireerd door de Indiase, Spaanse en Mediterrane cultuur.


Het populaire plastic Panton stoel plastic


Plastic in het interieur was compleet nieuw tijdens de jaren ’60. Plastic was flexibel, makkelijk te bewerken, licht, sterk en daarom het ultieme middel om mooie meubels mee te maken. Bovendien kon een meubel gemakkelijk in een bepaalde kleur worden gemaakt. De vlakken weerkaatsten en hadden vaak geometrische, ronde vormen. Enkele beroemde plasticdesigners zijn Verner Panton en Eero Aarnio. Opblaasbare meubels en synthetische kleding werden door deze ‘plasticbeweging’ helemaal hip.


 


 


Afbeeldingen:


Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.