Robin Williams, Good Morning, Vietnam en de echte Adrian Cronauer
Op 12 augustus 2014 werd bekend dat de acteur en komiek Robin Williams is overleden. Williams, die in 1997 een Oscar won voor beste mannelijke bijrol in de film Good Will Hunting, kampte in de periode voor zijn dood met zware depressies. Een van de belangrijkste films in zijn carrière was Good morning, Vietnam, waarin hij radiomaker Adrian Cronauer speelde.
De acteur Robin Williams
Williams werd geboren op 21 juli 1951 in Chicago. Voordat hij een rol aangeboden kreeg in een aflevering van de serie Happy Days trad hij op als stand-up comedian in nachtclubs. De rol in Happy Days leverde Williams een eigen serie op: Mork & Mindy. Tegelijkertijd groeide hij uit tot een van de bekendste stand-up comedians van de Verenigde Staten. In 1980 kreeg Williams zijn eerste grote filmrol in de speelfilm Popeye. Williams heeft daarna in vele films gespeeld. Hij speelde meestal komische, maar soms ook serieuze, rollen. Een belangrijke film voor zijn carrière was Good Morning, Vietnam, waarvoor hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg. In deze film speelde hij de Amerikaanse luchtmachtsergeant Adrian Cronauer, die gedurende de Vietnamoorlog het radioprogramma Dawn Buster, voor in Vietnam gelegerde militairen, presenteerde.
Het personage Cronauer
Het personage Cronauer is een man die weinig op heeft met de strakke regels waaraan militairen zich dienen te houden. Regels ten aanzien van de muziekkeuze in het kamp lapt hij al snel aan zijn laars. De meeste soldaten kunnen zijn losse stijl wel waarderen, maar de legerleiding is niet te spreken over zijn grappen en grollen. Zij proberen hem dan ook uit zijn functie te laten ontslaan. Als Cronauer in een hinderlaag van Vietcong loopt, nadat hij op pad gestuurd is om soldaten in het veld te interviewen, moet hij opgehaald worden met een legerhelikopter. Voor de legerleiding is dit een excuus om hem weg te sturen.
De echte Adrian Cronauer
De echte Adrian Cronauer, geboren op 8 september 1938, was inderdaad een groot vernieuwer binnen de militaire radiowereld. Cronauer hield zich in zijn jeugd al bezig met radio maken. Tijdens zijn middelbare schooltijd was hij bijvoorbeeld vrijwilliger bij de lokale publieke radiozender van de plaats Pittsburgh. Later volgde hij een major Broadcasting aan de universiteit van Washington. Nadat hij zich had ingeschreven voor de Amerikaanse luchtmacht, volgde hij cursussen waarin hij de vele regels en procedures leerde die golden voor het maken van radio in het Amerikaanse leger. Daarnaast zou hij zich ook bezighouden met het maken van trainingfilms.
In Vietnam
Met nog een jaar militaire dienst te gaan kreeg hij de mogelijkheid om radio-uitzendingen te maken in Zuid Korea en Vietnam. Niet tevreden met de manier waarop er door het Amerikaanse leger radio gemaakt werd, besloot hij langzaamaan vernieuwingen door te drukken. Volgens Cronauer moesten de radioshows het moraal van de militairen verhogen en dat was door de vele regels en procedures waaraan hij tijdens het radiomaken gebonden was niet mogelijk. Hierbij ging hij vele malen voorzichtiger te werk dan het op hem gebaseerde personage in Good morning, Vietnam. Was hij net zo eigenwijs geweest, zo zei hij later, dan had hij de rest van zijn levensjaren waarschijnlijk doorgebracht in een militaire gevangenis.
Na de Vietnam-oorlog
In tegenstelling tot het filmpersonage maakte Cronauer zijn diensttijd gewoon af. Na zijn dienstjaren bleef hij zich bezighouden met radiomaken. Ook werd hij producer bij een tv-station. Zijn ervaringen in Vietnam besloot Cronauer in 1979, samen met zijn vriend Ben Moses, te verwerken in een filmscript. Dit filmscript ging wel uit van eigen belevenissen, maar was nooit bedoeld als biografie over zijn leven. De rechten verkocht hij in 1982 aan een Hollywood producer die er uiteindelijk in 1987 een film van liet maken. Cronauer zet zich tegenwoordig in om misvattingen die zijn ontstaan over de Vietnamoorlog, recht te zetten.