Geen afbeelding beschikbaar

Sjeik al-Haddad

Een academisch debat is niet meer mogelijk

Aldus de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam over het besluit om het symposium met Haitham al-Haddad af te zeggen. Het was de bedoeling dat de Brits-Palestijnse islamitische rechtsgeleerde aanstaande vrijdag en zaterdag zou komen debatteren op een themadag over ‘moslimacademici in het westen’, maar dit gaat nu niet meer door. Een Kamermeerderheid sprak zich uit tegen het bezoek van al-Haddad, die vanwege enkele vermeende antisemitische uitspraken uiterst controversieel is.

Sjeik Haitham al-Haddad werd geboren in Saoedi-Arabië als de zoon van Palestijnse ouders. Gedurende zijn jeugd volgde hij een opleiding aan de King Fahd Universiteit van Petroleum en Mineralen in Dhahran, waar hij een diploma behaalde in de informatica. Later behaalde hij tevens een doctorstitel in de studie van de sharia aan de Omdurman Universiteit in Khartoem, Soedan. Op dit moment studeert al-Haddad voor een doctoraat in de islamitische wetgeving aan de Universiteit van London.

Naast zijn studie is al-Haddad ook betrokken als adviseur bij een aantal islamitische organisaties in Londen, waaronder de ‘Islamic Sharia Council’ en de ‘Muslim Research and Development Foundation’. Verder is hij gekwalificeerd om religieuze oordelen te vellen op het gebied van rechtspraak en financiën. Zo sprak al-Haddad onder andere fatwa’s (juridische adviezen) uit tegen Mastercard, bepaalde soorten hypotheken en de ‘Full Body’ scans op vliegvelden.

Al-Haddad is met name omstreden vanwege zijn steun voor de shariawetgeving. Zo pleit hij ervoor om lijfstraffen zoals steniging voor overspel weer in te voeren, hoewel hij benadrukt dat dit pleidooi bedoeld is voor islamitische landen en dus niet opgaat voor Westerse landen. Daarnaast zou de sjeik er een aantal uiterst controversiële meningen op nahouden, waaronder dat “joden één van de legers van de duivel zijn” en dat het “noodzakelijk is om alle joden en christenen te haten”. Al-Haddad zelf ontkent echter deze uitspraken ooit gedaan te hebben. Desalniettemin heeft de VU besloten het symposium af te gelasten, want volgens de universiteit is door alle ophef “een academisch debat niet meer mogelijk”.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.