Slag bij Westbroek

Westbroek 1481 – Op 26 december stuurde de Utrechtse bisschop David van Bourgondië een Hollands leger richting Utrecht. Onderweg werd Westbroek geplunderd en platgebrand. Alle inwoners, met uitzondering van de kraamvrouwen, werden vermoord. Een menigte Utrechtse ridders en burgers trok naar het dorp om wraak te nemen, wat resulteerde in de slag bij Westbroek.


De slag bij Westbroek was één van de laatste vijandelijkheden in de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. De oorsprong van dit conflict lag in het kinderloos overlijden van graaf Willem IV van Holland in 1345. De opvolgingscrisis die hierna ontstond zorgde voor een burgeroorlog. De Hoeken steunden Margaretha van Beieren, de zus van Willem IV, en de Kabeljauwen erkenden haar zoon Willem als graaf. Titel: De kroniek van Henrica van Erp, abdis van Vrouwenklooster
Redactie: Anne Doedens en Henk Looijesteijn (ed.)
ISBN: 9789087041441
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,-

   De strijd sleepte zich voort en nadat Willem VI in 1417 overleed ging de strijd voornamelijk tussen voor- (Kabeljauwen) en tegenstanders (Hoeken) van het hertogdom Bourgondië. Het hertogdom Bourgondië had in deze tijd zijn macht namelijk steeds verder uitgebreid in het gebied in de Lage Landen. In Holland was de strijd al beslist in het voordeel van de Bourgondiërs. Tijdens de Eerste Utrechtse Burgeroorlog (1470-1474) kwam het Sticht Utrecht al onder Bourgondische controle. Het was echter van belang dat de Utrechtse bisschop David van Bourgondië ook de macht kreeg over de stad Utrecht zelf.


De slag bij Westbroek


In 1481 brak de Tweede Utrechtse Burgeroorlog (1481-1483) uit en de Bourgondiërs probeerden de Utrechtse opstandelingen de baas te blijven. Op 26 december 1481 stuurde David van Bourgondië een leger van vier á vijfduizend man richting Utrecht. Onderweg werd het dorp Westbroek uitgemoord, waarop een menigte woedende Utrechtenaren richting het dorp trok. Bij het zien van de Hollandse overmacht vluchtten de Utrechters echter weer terug. De Hollanders zetten de achtervolging in en er werden ongeveer 1500 burgers, kinderen, huursoldaten en plattelanders doodgeslagen. Uiteindelijk wist David van Bourgondië de macht in heel Utrecht in 1483 naar zich toe te trekken.  

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.