Geen afbeelding beschikbaar

Speech voor een toekomstige oorlog

In Groot-Brittannië zijn regeringsdocumenten vrijgegeven waaruit blijkt dat er in 1983 een speech klaar lag voor koningin Elizabeth II waarin zij zou spreken over het begin van de Derde Wereldoorlog. Er zijn in de geschiedenis vaker speeches geweest waarin een land werd voorbereid op een naderende oorlog, zelfs tégen Groot-Brittannië. Zo sprak Patrick Henry op 23 maart 1775 tegen de bevolking van Virginia: ‘Geef me vrijheid of geef me de dood’.


Na de Boston Tea Party van 16 december 1773, waarbij Amerikaanse kolonisten uit protest Britse thee in de havens van Boston gooiden, stuurde Groot-Brittannië soldaten naar de stad om de orde te handhaven. Daarnaast stelden de Britten een aantal wetten op waar de kolonisten zich absoluut niet in konden vinden. Op 17 september 1774 kwamen twaalf koloniën bijeen voor het eerste Continentale Congres, alleen Georgia ontbrak, en spraken zich uit tegen de Britse maatregelen. In februari 1775 begon Massachusetts met militaire voorbereidingen voor de bijna onvermijdelijke oorlog.


Patrick Henry pleit voor voorbereiding op oorlog


Patrick Henry, namens Virginia afgevaardigd naar het Contintale Congres, sprak op 20 maart 1775 voor het eerst tegenover een bijeenkomst van politici uit Virginia in een kerkgebouw in Richmond. De vergadering was bedoeld om de positie van Virginia in het conflict met de Britten te bepalen en Patrick Henry was daarbij een belangrijke spreker. Hij stelde voor dat Virginia het voorbeeld van Massachusetts zou volgen en zich zou bewapenen. Op 23 maart stemden de politici over de kwestie, maar niet voordat Henry nog een laatste speech had gegeven.


Henry: ‘Groot-Brittannië is uit op oorlog’


Henry gaf vlak voor de stemronde een indrukwekkende speech, waarin hij de aanwezigen waarschuwde voor het gevaar dat zou volgen wanneer Virginia zich niet voorbereidde op de oorlog. Henry vertelde:


Zijn vloten en legers noodzakelijk voor vrede en verzoening? Hebben wij ons zo ongewillig opgesteld dat geweld moet worden gebruikt om onze liefde te herwinnen? Laten wij onszelf niet voor de gek houden. Dit zijn maatregelen voor oorlog en onderdrukking, de laatste strohalm waar koningen naar grijpen.


 


Volgens Henry wees alles erop dat de Britten de kolonisten wilden onderdrukken en hij riep de afgevaardigden op dat niet te laten gebeuren.


 



Leestips-Boek



Greatest speeches  Greatest speeches


€ 24.99



 




 


Virginia kiest voor de Amerikaanse Revolutie


Waar Henry in het eerste deel wilde aantonen dat de Britten uit waren op oorlog, ging hij in het tweede deel van zijn toespraak in op de oorlog die Virginia moest gaan voeren. Hij sprak:


Er is niet langer ruimte voor hoop. Als we vrij willen zijn, als we de waarden waarvoor we zo lang hebben gestreden willen behouden, als we de nobele strijd waar we al zo lang mee bezig zijn en waarvan we hebben beloofd deze nooit te staken willen winnen, dan moeten we vechten! 


 


Henry betoogde dat de tijd aangebroken was voor revolutie, want wanneer de Britten al gewonnen zouden hebben was het te laat. Er was volgens Henry dus één simpele keuze, namelijk die tussen vechten voor vrijheid of berusten in slavernij. Henry sloot zijn betoog af met de beroemde woorden:


Ik weet niet wat anderen zullen beslissen, maar voor mij geldt: Geef me vrijheid of geef me de dood!


 


De toespraak van Henry had succes. Zijn voorstel om te beginnen met voorbereidingen voor oorlog werd met een minieme meerderheid aangenomen.


Koningin Elizabeth en de Derde Wereldoorlog


In de vrijgegeven toespraak die in 1983 klaar lag voor de Britse koningin stond onder meer dat ‘Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met de dodelijke kracht van misbruikte technologie’, doelend op de kernwapens uit de Koude Oorlog. Koningin Elizabeth zou verder hebben gezegd ‘dat het moedige land zich opnieuw moest voorbereiden om het kwaad te overleven’. De overeenkomst met de woorden van Henry is daarin groot, ruim 200 jaar eerder wees hij op Groot-Brittannië als het grote kwaad dat de vrijheid van de Amerikaanse kolonisten bedreigde. Het enige verschil is dat naar aanleiding van de speech van Henry een oorlog volgde, terwijl de woorden uit speech van koningin Elizabeth daarentegen nooit zijn uitgesproken.

Bronnen

-        Volkskrant, Britse koningin had speech (…) (1-8-2013)

-        BBC, ‘WWIII Queen’s speech’ script (…) (1-8-2013)

-        History Place, Patrick Henry ‘Liberty or (…) (1-8-2013)

-        The Colonial Williamsburg Foundation, ‘Give Me Liberty Or (…) (1-8-2013)

-        Patrick Henry, Biography of Patrick Henry (1-8-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Patrick Henry Rothermel (1-8-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Greatest speeches
Greatest speeches

€ 24.99

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.