Spookstations in Oost-Berlijn

Bij het bouwen van de muur tussen Oost en West Berlijn in 1961 werd de stad in tweeën verdeeld. Onder de grond waren de grenzen echter niet zo scherp. Sommige lijnen van de metro stopten op de grens, maar enkele lijnen van de S-Bahn en de U-Bahn liepen een stuk onder Oost Duits grondgebied door. Ondanks dat bleven die lijnen open voor de West Berlijners. Dat was een groot veiligheidsrisico voor het Oost Duitse regime.
 


Oost-Berlijnse stations werden gesloten


Ingang van Nord Bahnhof, voormalig spookstation aan de Barnauerstrasse. Bovenaan en onderaan de trap kan je zien hoe de ingang van het station door muren was afgeschermd. In het station is nog een kleine expositie te zien over de Spookstations.


  De metrostations op Oost-Duits grondgebied langs deze metrolijnen werden gesloten. Alleen station Friedrichstraße bleef open. Dit werd de enige grensovergang voor de bewoners van West- en Oost Berlijn.


Langzaam rijdend langs Oost-Berlijnse stations


De metro’s stopten dus niet meer op de Oost-Berlijnse stations, maar passeerden die langzaam rijdend. Vanuit de metro zagen de West Berlijnse passagiers deze verlaten stations en de zwaar bewapende politie die ze bewaakten. Daarom kregen deze metrostations in de volksmond de naam Geisterbahnhof, Spookstations.


Spookstations


De Spookstations en de treintunnels waren zwaar beveiligd met prikkeldraad, muren,  alarmen en bewapende agenten. Kreeg een trein pech in het Oost Duitse deel, dan moesten de passagiers onder begeleiding van de Oost Duitse grenspolitie de trein en Oost Berlijn verlaten. Op kaarten van Oost Berlijn, waren deze metrolijnen en de spookstation vanzelfsprekend niet weergegeven, op de metrokaarten van West Berlijn wel, met de toevoeging dat de treinen er niet stopten. Na de val van de muur zijn de spookstations weer opengegaan.


 


Dit artikel is onderdeel van een serie van vijfentwintig artikelen over de Berlijnse Muur. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook IsGeschiedenis staat stil bij dit jubileum. Daarom publiceert IsGeschiedenis vijfentwintig items over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.

afbeeldingen:

www.gahetna.nl

IsGeschiedenis/Klaartje Grol

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.