Geen afbeelding beschikbaar

Technologische ontwikkeling van de muziekindustrie

Na jaren van verlies lijkt de wereldwijde muziekindustrie weer betere omzetcijfers te halen. Sinds het ontstaan van het downloaden van muziek via internet, kwam de muziekindustrie in zwaar weer. Aanpassingen werden noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Toch is deze ontwikkeling niet verrassend, aangezien de muziekindustrie tijdens haar geschiedenis voortdurend te maken kreeg met aanpassingen en veranderingen.


Het ontstaan van de geluidsopname


In 1877 stonden drie heren aan de start van de muziekindustrie met de uitvinding van de geluidsopname. Thomas Alva Edison en Charles Cros vochten een duel uit wie de eerste man zou zijn met de ontdekking van de materiele uitvinding van geluidsvastlegging. Edison won deze strijd met zijn fonografie en al snel ontstond er een nieuw duel. De Duitse Emile Berliner patenteerde in 1887 het eerste systeem voor geluidsopname dat geschikt was voor massaproductie: de grammofoon. Er barstte een strijd los tussen Berliner en zijn grammofoon tegenover Edison en Cros met hun fonograaf. Deze strijd werd uiteindelijk gewonnen door Berliner.


Introductie van de radio


Tot aan de economische crisis na de Beurskrach in 1929 schoten de verkoopcijfers bij de muziekindustrie omhoog. Toch was er sinds de Eerste Wereldoorlog een concurrent bijgekomen waar rekening mee moest worden gehouden: de radio. Na verschillende juridische conflicten kwamen de producenten van de radio en de muziekindustrie tot het inzicht dat zij elkaar konden versterken door elkaar te promoten. De concurrentiestrijd veranderde in een samenwerkingsverband. Met de komst van de geluidsfilm zou al snel een zelfde samenwerking ontstaan.


Technologische vooruitgang en digitalisering


In 1948 introduceerde platenlabel Columbia de long playing record (LP) waarmee er een nieuwe strijd ontstond tussen fabrikanten. Men probeerde de opnameduur van de platen te vergroten. In de loop van de jaren ‘60 werd ook een nieuwe uitvinding populair, namelijk de muziekcassette. Aangezien het cassettebandje in de loop van de tijd ook beschikbaar was om zelf geluid en muziek op te nemen, dacht men dat dit de ondergang zou zijn van de LP. Dit zou uiteindelijk bijna gebeuren na de invoering van de digitalisering met de Compact Disc in 1982. De cd werd erg gewild en werd de vervanger voor de LP, al blijven ook vandaag de dag trouwe fans van de LP nog altijd kiezen voor de LP.


Internet, downloaden en streamen


Na de komst van de personal computers en internet ontstond er een probleem voor de muziekindustrie: downloaden. In 1999 startte twee studenten de website Napster waar muziek uitgewisseld kon worden door middel van zogenaamde peer-to-peer diensten. In plaats van samen te werken met deze nieuwe ontwikkeling verzette de muziekindustrie zich er tegen. Als gevolg kwamen er meerdere downloadwebsites zoals Limewire, Kazaa en Morphues. Vandaag de dag lijkt de muziekindustrie wederom te realiseren dat men beter kan samenwerken met de nieuwe ontwikkelingen dan zich er tegen te verzetten. Met de komst van websites zoals Spotify in combinatie met aantrekkelijke verkoopprijzen van muziek, lijkt een voorlopige toekomst van de muziekindustrie weer wat rooskleuriger te worden.

Bronnen

-          6voor1.nl, Een lesje muziekindustrie - toekomst (...) (04-06-2010)

-          Roshmovement.nl, Geschiedenis van de muziekindustrie (24-01-2012)

-          Muziekcentrum.be, De rol van de (...) (20-05-2006)

 

 

Afbeelding

-          Flickr.com, Carl Raether Tiny Dancers (...)

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!