Albert Uderzo en Morris, de tekenaars van Lucky Luke en Asterix en Obelix

Toverdrank uit een inktpotje: Het leven van Asterix-tekenaar Uderzo

Weinig stripreeksen zijn zo ongekend populair in Europa als de avonturen van Asterix de Galliër. De strips werden jarenlang getekend door één en dezelfde man: Albert Uderzo. Uderzo was samen met René Goscinni de bedenker van de avonturen van de kleine intelligente avonturier en de dommige menhirhouwer Obelix.

Kleurenblind

Albert Aleandro Uderzo werd op 25 april 1927 geboren in het plaatsje Fismes in de buurt van Marne in Frankrijk. Hij was de zoon van Italiaanse immigranten. Al op jonge leeftijd was Uderzo heel geïnteresseerd in de wereld van de strip en las hij graag populaire stripverhalen van Mickey Mouse en Popeye. Hoewel hij aanleg had voor striptekenen, had hij één vervelende handicap: hij was kleurenblind. Daarom liet hij zijn tekeningen altijd door iemand anders inkleuren.

In de Tweede Wereldoorlog ging Uderzo op een boerderij werken in Bretagne. In die tijd ontwikkelde hij een grote liefde voor deze regio. Geen wonder dus dat hij later de kust van Bretagne uitkoos als de locatie van het dorp van Asterix.

Een carrière als striptekenaar

Na de oorlog begon Uderzo zijn carrière als striptekenaar. Hij tekende onder andere de strips Flamberge, Clopinard, Belloy en Arys Buck. Arys Buck was een knappe en sterke prins die bijgestaan werd door een klein mannetje met een grote neus en een helm met vleugeltjes. Wie bekend is met de strips, begrijpt hieruit dat dit figuur als inspiratie diende voor het personage van Asterix.

Via zijn werk en de reizen die hij ondernam, leerde Uderzo René Goscinny kennen. De twee mannen werden vrienden en besloten vanaf 1952 samen te werken aan een aantal stripverhalen. Hun gezamenlijke strip Hoempa Pa werd uitgegeven in het populaire Franstalige stripmagazine Tintin (Kuifje). Ook in het privéleven ging het Uderzo voor de wind: hij trouwde met Ada Milani in 1953 en kreeg drie jaar later een dochter: Sylvie.

Asterix en Obelix

Asterix de Galliër

In 1959 begonnen Goscinny en Uderzo met het blad Pilote. Dit blad was bedoeld voor oudere kinderen dan de lezers van het magazine Tintin. In dit magazine verschenen voor het eerst avonturen van Asterix de Galliër. In 1961 werd het eerste album uitgegeven. Het was een immens succes. Zowel kinderen als volwassenen konden de luchtige en humoristische verhalen van Asterix, Obelix, de andere dorpsbewoners en hun onoverwinnelijke toverdrank waarderen. De invloed van Uderzo, met zijn duidelijke expressieve tekenstijl maakten van het eerste album en de vele andere avonturen een waar meesterwerk.

De populariteit van Asterix oversteeg al snel de interesse in het blad Pilote en Goscinny en Uderzo besloten om hun verdere carrière te wijden aan het schrijven van albums voor de serie. Goscinny overleed in 1977, maar dat weerhield Uderzo niet om door te gaan met het publiceren van albums. Naast het tekenen, bedacht hij nu ook de scenario’s voor de populaire serie.

Erkenning en pensioen

Uderzo kreeg vele eretitels vanwege zijn werk. Zo werd hij in Frankrijk Ridder en later Officier in de Nationale Orde van Verdienste, won hij een Will Eisner Award Hall of Fame in de Verenigde Staten en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tot zijn pensioen werkte Uderzo aan 34 Asterix-albums die vertaald werden in 107 talen en dialecten. Er werden elf films gemaakt en in Parijs werd het attractiepark Parc Astérix geopend. Uderzo staat in de top 10 van meest vertaalde Franse schrijvers, iets wat opvallend is als je bedenkt dat Uderzo toch vooral bekend staat als tekenaar van strips.

De nieuwe albums van Asterix bleven het goed doen, Zelfs toen stripverhalen hun populariteit begonnen te verliezen, onder andere door de opkomst van videospelletjes en het internet. Uderzo stopte in 2008 met het werken aan nieuwe albums en genoot vanaf toen van zijn pensioen. Hoewel hij oorspronkelijk de rechten van Asterix mee in het graf wilde nemen, zoals Hergé dat met Kuifje had gedaan, bedacht hij zich en verkocht de rechten aan Ferri en Conrad. Dit zijn de huidige scenarist en tekenaar van de albums. Uderzo overleed op 24 maart 2020. Zijn albums lijken echter nog generaties mee te kunnen.

Afbeeldingen:

Bronnen:

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!