Geen afbeelding beschikbaar

Tweede Nederlandse astronaut André Kuipers de ruimte in

Om 14:20 uur vandaag wordt André Kuipers de ruimte in gelanceerd. Hij vertrekt naar het internationale ruimtestation ISS, waar hij de komende vijf maanden experimenten uit zal voeren. Op 29 april 1985 werd de eerste ruimtevaarder die in Nederland was geboren de ruimte in gelanceerd.

 

Op 29 april 1985 werd de eerste ruimtevaarder die in Nederland was geboren de ruimte in gelanceerd. Dit was echter niet zoals velen denken Wubbo Ockels, maar Lodewijk van den Berg. Pas een half jaar later ging Ockels de ruimte in. Omdat Van de Berg echter was genaturaliseerd tot Amerikaan en niet meer over een Nederlands paspoort beschikte, wordt Wubbo Ockels steevast genoemd als Nederlands eerste ruimtevaarder. Tegenwoordig wordt Van den Berg vaak vergeten wanneer men het over Nederlandse ruimtevaarders heeft en hij wordt ook wel gezien als ‘de vergeten astronaut’. André Kuipers is hierdoor de tweede man in de ruimte die over een Nederlands paspoort beschikt.

André Kuipers

Kuipers werd op 5 oktober 1958 geboren in Amsterdam. In 1987 behaalde hij aan de Universiteit van Amsterdam zijn diploma als arts. Tijdens deze opleiding maakte hij onderdeel uit van onderzoeken op de evenwichtsafdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ook bij de Nederlandse Luchtmacht deed Kuipers onderzoekservaring op, met name op het gebied van ruimteziekte en evenwichtsgevoel. Vanaf 1991 was Kuipers betrokken bij de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van fysiologische experimenten van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA). Deze experimenten werden in de ruimte uitgevoerd.

ESA

De ESA is een Europese organisatie die zich bezighoudt met ruimtevaart. De organisatie werd in 1975 opgericht en heeft momenteel achttien lidstaten. Sommige landen zijn individueel niet in staat een ruimtevaartprogramma te ontwikkelen en hebben dankzij de ESA wel deze mogelijkheid. Landen betalen contributie aan de ESA op basis van hun Bruto Binnenlands Product. Frankrijk en Duitsland hebben het grootste aandeel in de ESA en betalen beiden ongeveer een kwart van het budget. Nederland is een kleinere lidstaat en betaalt ongeveer vier procent van het ESA-budget. Het budget van de ESA voor 2011 bedraagt ongeveer vier miljard euro.

Astronaut

In 1998 kwam Kuipers door de selectieprocedure voor astronaut bij de ESA. In juli 1999 voegde hij zich hierop bij het Europese Astronautenteam. In deze functie hield hij op aarde contact met een aantal ruimtevaarders tijdens hun missie en was hij in 2003 reserve voor de Spaanse astronaut Duque, voor het geval hij vervangen moest worden. In december 2002 werd bekend dat Kuipers in 2004 als boordingenieur mee zou reizen naar het ISS. Hiermee werd hij de derde ruimtevaarder die in Nederland geboren is en de tweede met een Nederlands paspoort.

Eerste missie

In november 2003 werd de naam van de missie van Kuipers bekend gemaakt: DELTA. DELTA was een afkorting voor Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research. Op 19 april 2004 werd Kuipers samen met een Rus en een Amerikaan vanuit Kazachstan de ruimte in gelanceerd. Zijn taak was om een groot aantal experimenten uit te voeren in het ISS. Tijdens de missie voerde Kuipers experimenten uit op het gebied van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. 10 dagen, 20 uur en 53 minuten nadat de lancering plaatsvond, landde Kuipers weer op aarde.

Tweede missie

Momenteel is Kuipers klaar voor zijn tweede ruimtereis. Vandaag om 14:20 uur staat de lancering gepland. Onderweg naar het lanceerplatform urineerden Kuipers en zijn mederuimtevaarders traditioneel tegen de wielen van de bus. Deze traditie dateert uit 1961 en werd geïntroduceerd door Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. De komende vijf maanden zal hij verschillende experimenten uitvoeren in het ISS. Zo zal Kuipers bijvoorbeeld echo's van zijn bloedvaten en hart maken en foto's van zijn netvlies. De staat van zijn lichaam voor vertrek zal worden vergeleken met de staat ervan bij terugkomst op aarde medio 2012. De 52-jarige Kuipers gaf aan dat hij zijn kinderen van 3, 5, 19 en 20 jaar erg zal gaan missen.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.