Tweede Opiumoorlog

Tweede Opiumoorlog (1856-1860)

Maart 1857 – De Chinese overheid entert eind 1856 het schip “Arrow” op verdenking van piraterij en smokkel. Tot woede van de Britten, die claimen dat het schip onder Britse vlag vaart. Engeland is al langer moe van de handelsbeperkingen die China oplegt en gebruikt het incident als aanleiding voor een inval. De Tweede Opiumoorlog breekt uit.       

Vanaf 1821 voerden de Britten via de haven van Hong Kong Bengaals opium in China in. Dit leverde voor China problemen op. In 1830 telde China 12 miljoen heroïneverslaafden. Bovendien vloeide veel zilver, waarmee de opium werd betaald, weg naar het buitenland. Het Chinese Keizerrijk legde daarom handelsbeperkingen op, tot grote ergernis van de Britten.

Eerste Opiumoorlog

Nadat een afgezant van de keizer in 1839 een grote opiumverbranding had georganiseerd, kwam Engeland in actie. Dit resulteerde in de Eerste Opiumoorlog (1839-1842). Met moderne oorlogsschepen werd China verslagen. Het Verdrag van Nanking bepaalde dat de Chinezen een schadeloosstelling moesten betalen. Hong Kong werd ingenomen en in vijf havensteden mocht Engeland voortaan vrij handel voeren.

Begin van de TWeede Opiumoorlog

China bleef echter pogingen ondernemen om de Britten op afstand te houden. Eind 1856 enterde de Chinese overheid een onder Britse vlag varend schip dat werd verdacht van piraterij en smokkel. Volgens het Verdrag van Nanking mochten Britse schepen vrije handel voeren en de Britten beweerden dat de inname van het schip illegaal was. Engeland vormde hierop een alliantie met het Franse Keizerrijk. Samen verklaarden zij op 3 maart 1857 de oorlog aan China.

Eerste wapenstilstand

De Engelsen en Fransen bleken te sterk voor China en de oorlog werd aanvankelijk in 1858 beëindigd met het Verdrag van Tianjin. Hierin stond dat tien nieuwe havens geopend moesten worden en buitenlanders overal in China vrij mochten reizen. Maar een paar weken later gaf de Chinese keizer Xianfeng het leger opdracht zich te blijven verzetten. Engeland bezette hierop, ondanks hevig verzet, Peking.

Verdrag van Tianjin

De Fransen en Britten dwongen China na twee jaar tot overgave en tijdens de conventie van Peking op 18 oktober 1860 werd het Verdrag van Tianjin alsnog door China aanvaard. Opium werd daarop gelegaliseerd.

Afbeelding:

Britse troepen bestormen een Chinees fort. New York Public Library [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Jan van Oudheusden, De geschiedenis van China in een notendop (Bert Bakker, 2008).

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.