De uitslagen van de eerste naoorlogse verkiezingen worden groot getoond op de gevel van de Beurs van Berlage aan het Damrak.

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen van 1946

Vandaag zullen veel mensen het verloop van de verkiezingen volgen per internet en de uitslagen vanavond bekijken in de vele programma’s die aan de verkiezingen gewijd zijn. Ruim zestig jaar geleden werden de uitslagen anders gecommuniceerd: via grote borden die op centrale plaatsen werden opgehangen, kranten en radioprogramma’s.


Tweede Kamerverkiezingen van 1946


De Tweede Kamerverkiezingen van 1946 waren de eerste naoorlogse verkiezingen in Nederland. Het Nederlandse volk was weer vrij en kon haar eigen bestuur kiezen. De opkomst was dan ook hoog, bijna vijf miljoen van de negen miljoen inwoners van Nederland brachten hun stem uit.


Nood-parlement


Na de bevrijding was er een nood-parlement ingesteld met de leden van het laatste parlement van voor de oorlog. Leden van de NSB mochten geen plaats nemen in dit nood-parlement. Op 16 mei 1946 werden de eerste verkiezingen gehouden, ondanks de roep om het al eerder na de bevrijding in mei 1945 te doen.


Uitslag verkiezingen


Bij de verkiezingen van 1946 viel het tegenvallende resultaat van de nieuwgevormde Partij van de Arbeid (PvdA) op, dat twee zetels minder kreeg dan haar vooroorlogse voorgangers; de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en Christelijk-Democratische Unie (CDU) . De grootste partij werd de Katholieke Volkspartij (KVP) met 32 zetels en ook de tien zetels voor de Communistische Partij Nederland (CPN) waren opmerkelijk. De groei van het CPN hing mogelijk samen met het Nazisme van de bezetting, waarbij het communisme werd gezien als de tegenhanger van het fascisme van de Nazi’s.


Op de foto zien we een grote groep mensen die de uitslagen van de verkiezingen ’s avonds bekijken op borden die zijn opgehangen op de gevel van de Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam. Deze borden waren in die tijd een belangrijke manier om de kiezers op de hoogte te stellen van de resultaten van de verkiezingen.


Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.