Van ontstaan tot ondergang van Kodak
Het bedrijf dat eens pionier was op het gebied van fotografie, lijdt al jaren enorme verliezen. Recentelijk heeft Kodak uitstel gevraagd van betaling en de ondergang lijkt in zicht. Het kan de concurrentie met giganten Canon en Nikon niet aan. George Eastman richtte in 1880 de Eastman Dry Plate Company op, later veranderd van naam in Eastman Kodak. ‘You press the button, we do the rest’, was een belangrijke slogan.
De techniek van het fotograferen ontwikkelde zich in het begin van de 19e eeuw. De eerste modellen waren zeer lastig te bedienen. Foto’s waren van zeer lage kwaliteit en mislukten vaak. George Eastman was zelf gefascineerd door fotografie, maar was ontevreden over de kwaliteit en het gebruiksgemak van de camera’s.
Eastman Dry Plate Company
London, waar Eastman woonde, was op dat moment het centrum van de fotografische wereld. Hij deed er experimenten en paste allerlei verbeteringen toe op de bestaande fotocamera’s. Zakenman Henry Strong, ondernemer in fotoapparatuur, was dusdanig onder de indruk van Eastman’s technische aanpassingen, dat ze samen een bedrijf oprichtten: de Eastman Dry Plate Company.
Kodak
Vanaf dat moment legde Eastman zich geheel tot op de technische ontwikkeling van de fotografie. In 1883 werd het eerste filmrolletje uitgebracht. Vijf jaar later, pp 4 september 1888 registreerde Eastman zijn bedrijf onder de naam Kodak: een combinatie van zijn favoriete letters. Kodak’s eerste lichtgewicht camera kon honderd opnames per filmrol maken. De eigenaar van een Kodak camera kon het rolletje opsturen naar het bedrijf, waar ze de foto’s tegen betaling afdrukten.
Marktleider
Kodak groeide uit tot marktleider op het gebied van fotografie. Voor het eerst konden 'gewone' mensen zowel een camera kopen (vanwege Kodak's lagere prijzen), als hanteren (door het gebruiksgemak). De nieuwste ontwikkeling in de fotografie, de digitale fotografie, deed het bedrijf een eeuw later echter de das om. Kodak kreeg last van de wet van de remmende voorsprong.
Teloorgang
Allerlei Kodak fabrieken die filmapparatuur ontwikkelden werden langzaam aan overbodig. Digitale camera’s veroverden de markt en analoge rolletjes raakten in de vergetelheid. Kodak probeerde de modernisering bij te benen, door zelf ook digitale camera’s uit te brengen, alsmede allerlei toebehoren, zoals printers, dia’s en projectors. Canon en Nikon versloegen Kodak echter op de digitale camera markt, terwijl Fujifilm en Polaroid ook een stevige concurrentiestrijd aangingen. Kodak lijkt ten onder te gaan door een heel basaal marktprincipe: blijven bijbenen, anders verlies je de strijd.