Warschau in puin na de Duitse bombardementen op de ghetto, 1945. Bron: Wikimedia Commons.

Verwoesting van Warschau in de Tweede Wereldoorlog

Een team van dertig ontwerpers heeft het stadsgezicht van de Poolse hoofdstad Warschau in de Tweede Wereldoorlog gereconstrueerd. In een geanimeerd filmpje wordt de verwoesting getoond die de Duitsers hebben aangericht. Zowel bij de verovering van Warschau in 1939 als tijdens de Poolse opstand van 1944 werden grote delen van de stad verwoest.

Bombarderen van Warschau

Op 1 september 1939 vielen zowel Duitsland als de Sovjet-Unie Polen binnen. Enkele uren nadat de Duitse legers de Poolse grens waren overgestoken, begonnen Duitse bommenwerpers met het bombarderen van Warschau. Polen probeerde gewapenderhand verzet te bieden tegen de binnenvallende buurlanden, maar het Poolse leger was niet opgewassen tegen de gecombineerde Duitse en Russische strijdmachten. Op 9 september omcirkelde het Duitse leger Warschau en vliegtuigen bleven doorlopend de stad bestoken. Twee weken later nam het Duitse leger de stad in.

De Warschau-opstand

Nadat Polen vijf jaar bezet was geweest door de Duitsers, brak op 1 augustus 1944 de Warschau-opstand uit. Duitsland en Rusland waren sinds 1941 met elkaar in oorlog en de Sovjettroepen hadden Polen reeds binnengevallen. Het Poolse verzet schatte in dat de tijd was aangebroken om de Duitsers uit Warschau te verdrijven. Daarbij hoopten de Polen dat het Russische leger hen zou helpen. Jozef Stalin beval het Russische leger echter om niet te hulp te schieten. Hij wilde dat Polen na de oorlog zwak zou zijn, zodat Rusland het land makkelijker kon besturen. Het Duitse leger drukte hardhandig het verzet in en verwoestten Warschau met vuur en sloopwerktuigen. 85 procent van de stad werd door de Duitsers verwoest.

De ruïnes van Warschau

Op de foto zien we de ruïnes van Warschau na de verwoesting die de Duitse bombardementen in 1939 aanrichtten. Een team van dertig ontwerpers heeft het stadsgezicht van Warschau na de oorlog gereconstrueerd. U kunt hier een trailer bekijken die de verwoesting van de oorlog weergeeft.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.