De uitvinding van het kompas Jan Collaert II, CC0, via Wikimedia Commons

Vijf wereldberoemde uitvindingen

In de loop van de geschiedenis zijn er veel bijzondere uitvindingen gedaan die de ontwikkeling van de mens en onze beschaving veel geholpen hebben. Het thema van de Maand van de Geschiedenis dit jaar was Eureka! Tijdens deze maand stonden we stil bij belangrijke uitvindingen en uitvinders. In dit artikel worden een aantal van deze belangrijke wereldberoemde uitvindingen uitgelicht.

Het magnetische Kompas

He magnetische kompas, dat voor het eerst werd gebruikt in China rond de 2e eeuw voor Christus, was een cruciale uitvinding die de navigatie op zee en land transformeerde. Dankzij het kompas konden ontdekkingsreizigers nieuwe horizonnen verkennen en hun weg vinden, ongeacht het weer of de tijd van de dag. Het kompas is een naald die magnetisch wordt uitgelijnd met het aardmagnetisch veld en wijst altijd naar het noorden.

Lees meer over de ontwikkeling van het kompas Antoni van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop Jan Verkolje, Public domain, via Wikimedia Commons

De Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek

In de 17e eeuw bracht Antoni van een Leeuwenhoek een revolutie in de wetenschap teweeg door zijn eigen versie van de microscoop te ontwikkelen. Deze microscoop stelde hem in staat om micro-organismen waar te nemen die onzichtbaar waren voor het blote oog. Zijn ontdekking legde de basis voor de microbiologie en openden een nieuwe wereld van begrip over de kleinste levensvormen.

Lees meer over de bijzondere uitvinding van Antoni van Leeuwenhoek ​


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Geschiedenis van toiletpapier

Toiletpapier is niet een uitvinding waar je direct aan denkt bij belangrijke uitvindingen, maar deze uitvinding is ontzettend belangrijk geweest voor de verbetering van onze dagelijkse hygiëne. Het eerste gebruik van toiletpapier dateert terug tot de 6e eeuw na Christus in China, maar het duurde nog enkele eeuwen voordat het wijdverspreid werd. In Europa was toiletpapier pas vanaf de middeleeuwen beschikbaar en enkel voor vorsten. Het zou uiteindelijk nog tot de 19de eeuw duren totdat toiletpapier écht voor iedereen op de markt kwam.

Lees meer over de ontwikkeling van toiletpapier De eerste locomotief 1829 author unknown, Public domain, via Wikimedia Commons

De opkomst van de trein

De uitvinding van de trein in de 19e eeuw markeerde een belangrijk punt in de ontwikkeling van het transport en de industrialisatie. De eerste stoomlocomotieven openden de deur naar snelle, efficiënte en betrouwbare spoorwegverbindingen. De treinrevolutie veranderde de manier waarop mensen en goederen werden vervoerd, waardoor reizen over lange afstanden veel sneller en toegankelijker werd. Het spoorwegnetwerk breidde zich over de hele wereld uit en legde de basis voor het moderne transport.

Lees meer over de uitvinding van de trein

Uitvinding van het internet

Het internet, dat zijn oorsprong vond in onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie in de jaren 60, heeft onze wereld drastisch veranderd. Het begon als een project van wetenschappers en ingenieurs om informatie te delen en onderling te communiceren. In de loop der jaren is het internet uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat bijna elk aspect van ons leven beïnvloed.

Lees meer over de uitvinding van het internet

.

Ook interessant: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.