Wederopbouw van Japan na de Tweede Wereldoorlog
De hele regering zal goed kijken naar de benodigdheden voor de gebieden die getroffen zijn door de ramp
Aldus de Japanse premier Yoshihiko Noda. De Japanse regering stopt een aantal projecten die deel uitmaakten van de wederopbouw na de rampen in maart 2011. Er wordt getwijfeld of de projecten wel echt voor een succesvolle wederopbouw in het getroffen gebied zullen zorgen. Ook na de Tweede Wereldoorlog startte Japan een grootschalig wederopbouwproject.
Japan was in de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van Duitsland en werd daarom hard getroffen door de geallieerde machten. Het land lag na de oorlog in puin, mede door de twee atoombommen die door de Verenigde Staten op Nagasaki en Hiroshima waren gegooid. Na de Tweede Wereldoorlog veranderden de verhoudingen en zagen de Verenigde Staten Japan vanwege de strategische ligging als belangrijke bondgenoot tegen de ‘communistische dreiging’ vanuit de Sovjet-Unie en China.
De Verenigde Staten hielpen Japan zodoende bij de wederopbouw. De landbouw werd hervormd, er werden veel nieuwe industriële projecten opgestart en het opleidingsniveau steeg snel. Ook de Korea-oorlog (1950-1953) hielp Japan om zijn positie te verbeteren. De Verenigde Staten waren bij deze oorlog betrokken. Het leger van de Verenigde staten had militair materieel nodig en omdat Japan dichtbij Korea ligt, besloot men om dit materieel in Japan te laten produceren.
De Japanse economie was door het succesvolle wederopbouwproject in 1951 weer net zo groot als voor de oorlog. In de jaren daarna zette de economische groei door. Het Japanse Ministry of International Trade and Industrie (MITI) zorgde tijdens de wederopbouw voor een uitstekende samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid. Het ministerie verstrekte goedkope leningen aan bedrijven die technologische ontwikkelingen stimuleerden en zorgde ervoor dat deze op samenwerking gericht waren en niet op concurrentie.
Export werd gestimuleerd en import werd juist ontmoedigd. Vooral auto’s en elektronische producten werden belangrijke exportproducten. Japan groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de derde economie van de wereld. Vanaf 1989 was het afgelopen met de economische groei en kwam het land in een economische crisis terecht. Na 1992 herstelde de Japanse economie zich enigszins waardoor het een economische grootmacht bleef.
Door het natuurgeweld in maart 2011 ontstonden veel problemen met een kerncentrale in Fukushima. Daar zou veel geld voor de wederopbouw naar toe moeten gaan. Projecten die nu worden stopgezet, omdat met twijfelt aan het nut voor de wederopbouw, hebben onder andere te maken met de aanleg van een weg in Osaka, ver weg van het rampgebied, en een nieuw programma om de walvisjacht te stimuleren.