Wielerkoning Lance Armstrong en de dopingbeschuldigingen
Historisch schandaal – Wielerkoning Lance Armstrong was jarenlang onverslaanbaar. Het lukte de Amerikaan zeven keer om de grootste wielerronde ter wereld, De Tour de France, te winnen. Zijn glansrijke touroverwinningen werden overschaduwd door dopingbeschuldigingen. De zaak groeide uit als een van de grootste dopingschandalen uit de sportgeschiedenis.
Lance Gunderson werd geboren op 18 september 1971 als de zoon van Eddie Gunderson en Linda Gayle. Zijn vader verliet het gezin toen hij twee jaar oud was, waarna zijn moeder een nieuwe relatie begon met Terry Armstrong. Die besloot in 1974 om de kinderen van Linda te adopteren, waardoor Lance de nieuwe achternaam Armstrong kreeg. Al op jonge leeftijd ontpopte hij zich als een groot sportief talent. Aanvankelijk richtte Armstrong zich vooral op zwemwedstrijden, maar later stapte hij over op de triatlon.
Start van Armstrongs carrière
In 1992 koos Armstrong definitief voor het fietsen en tekende hij een contract bij het Motorola Cycling Team. Een jaar later beleefde hij zijn doorbraak met een ritzege in de Tour de France en de eindoverwinning bij de Wereldkampioenschappen wielrennen. Op 21 juli 2005 behaalde Armstrong zijn tweede ritzege in de Tour, drie dagen nadat teamgenoot Fabio Casartelli was omgekomen bij de afdaling van de Col de Portet d'Aspet.
Armstrong werd ziek
In 1996 was er echter sprake van grote teleurstelling toen Armstrong al na vijf etappes in de Tour de France moest afstappen. Enkele maanden later kreeg de 25-jarige atleet te horen dat hij leed aan vergevorderde teelbalkanker met uitzaaiingen naar de longen en hersenen. Armstrong onderging twee operaties en kreeg een experimentele vorm van chemotherapie, waarna hij binnen enkele maanden weer op de fiets stapte. Een jaar later kreeg hij te horen dat zijn lichaam kankervrij was, maar vlak voor zijn terugkeer op de weg besloot de Cofidis-ploeg zijn wielercontract te ontbinden.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Gloriejaren van Armstrong
Armstrong tekende daarop een nieuw contract bij de US Postal ploeg, het team waar hij uiteindelijk zijn gloriejaren zou beleven. Vlak na zijn terugkeer eindigde hij eerst als vierde in de Ronde van Spanje, om vervolgens in 1999 zijn eerste eindoverwinning in de Tour binnen te slepen. Het jaar daarna liep diezelfde Ronde van Frankrijk uit op een tweestrijd tussen Armstrong en de Duitse renner Jan Ullrich, een rivaliteit die in de jaren daarna terug zou keren. Armstrong wist de Duitser uiteindelijk met ruim zes minuten verschil te verslaan en won hiermee voor de tweede keer de Tour de France.
Armstrong verbrak records
De meest opmerkelijke Touroverwinning van Armstrong vond plaats in 2003 toen hij tijdens een bergetappe onderuit ging nadat zijn stuur verstrikt raakte in het rugzakbandje van een toeschouwer. De Amerikaan leek uitgeschakeld voor de eindoverwinning, maar Ulrich besloot op hem te wachten, waarna Armstrong alsnog het eindklassement won. Uiteindelijk won hij tussen 1999 en 2005 maar liefst zeven jaar op rij het eindklassement van de Tour. Hiermee verbeterde hij de records van Jacques Anquetil en Bernard Hinault, die beiden de Ronde van Frankrijk vijfmaal wonnen. Op 24 juli 2005 maakte Lance Armstrong bekend te stoppen met zijn professionele wielercarrière.
Dopinggebruik aan het adres van Armstrong
De renner bleef voortdurend in de publiciteit staan, maar ook in negatieve zin: Hij kreeg beschuldigingen van dopinggebruik. In 2008 besloot hij daarom terug te keren en tekende hij een contract bij de Astana ploeg. Armstrong gaf aan geen salaris te willen ontvangen en bereid te zijn de resultaten van al zijn dopingtesten online te publiceren. Hij bleek echter niet in staat om zijn eerdere prestaties te herhalen. Tijdens de Tour van 2009 eindigde de Amerikaan als derde en een jaar later kwam hij niet verder dan de drieëntwintigste plaats in het eindklassement.
Einde van Armstrongs carrière
Op 26 februari 2011 maakte Armstrong vervolgens bekend ‘voorgoed’ te stoppen met wielrennen. Dit was echter geen reden voor de United States Anti-Doping Agency (USADA) om hun onderzoek naar het vermeende dopinggebruik van de renner stop te zetten. Op 24 augustus 2012 maakte de organisatie bekend dat Armstrong schuldig was bevonden aan het gebruik van verboden middelen, met als gevolg dat al zijn overwinningen vanaf 1 augustus 1998 ongeldig waren verklaard. De internationale wielerfederatie UCI besloot die beslissing in 2012 over te nemen.
Armstrong bekende dopinggebruik
In 2013 gaf Armstrong in de talkshow van Oprah Winfrey toe inderdaad doping te hebben gebruikt. Hij gebruikte bij al zijn tourzeges onder meer epo en bloeddoping. Het was de eerste keer dat Armstrong zich openlijk uitliet over zijn beschuldigingen. Hij kreeg na zijn bekentenis een lawine van kritiek over zich heen. De bekentenis van Armstrong veroorzaakte een ware lawine aan beschuldigingen en bekentenissen omtrent dopingebruik in de wielersport. Ook Nederlandse wielrenners bleken regelmatig doping te hebben gebruikt. Onder andere Thomas Dekker en Michael Boogerd werden gepakt en bestraft. De Rabobank, lange tijd hoofdsponsor van een Nederlandse wielrenploeg, trok zich als gevolg van alle dopingschandalen in het wielrennen al in 2012 definitief terug uit de wielersport.
Dit artikel is een bewerking van een eerder geplaatst artikel op IsGeschiedenis.
Afbeelding:
- Tour de France 2009 - Parade Lap: Josh Hallett [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Bronnen: