Win een droomvakantie aan de Pennine Way
Dwars door het Penninisch gebergte loopt de Pennine Way. Het Penninisch gebergte is al duizenden jaren bewoond. Op verschillende plekken zijn vindplaatsen van nederzettingen uit de bronstijd, zo liggen er meerdere steencirkels in het gebied. Maar in het gebied liggen ook restanten van de vikingen. Het gebergte was tijdens de middeleeuwen het grensgebied tussen verschillende rijken die over de Britse eilanden heersten. Wil jij een van de de mooiste historische wandelpaden van Engeland verkennen? Doe dan mee met de wedstrijd en maak kans op verblijf van een week in een luxueuze cabin van Dovestone Holiday Park, gelegen bij de Pennine Way en het betoverende Peak District.
Wandelen in Engeland
Wandelen in de ruigste en mooiste delen van Groot-Brittannië werd steeds populairder in de eerste decennia van de twintigste eeuw. In die jaren was een groot deel van de Engelse natuurgebieden niet toegankelijk voor wandelaars. Zij waren eigendom van grootgrondbezitters, en dienden vaak als jachtgebied voor de patrijzenjacht. Dat speelde met name in het Penninisch Gebergte, de ruggengraat van Engeland. De bewoners van de dalen mochten de ruige heuvels en heidevelden niet in.
Het protest culmineerde in 1932 in de Mass Trespass. De massale overtreding betekende het begin van een campagne door The Ramblers’ Association, die pas in het jaar 2000 zijn voltooiing vond in de Countryside and Rights of Way Act 2000. Na de Tweede Wereldoorlog leidde de wens om gebieden in Groot-Brittannië ‘speciaal’ te houden en te beschermen tegen naoorlogse ontwikkeling tot de oprichting van nationale parken en gebieden met buitengewone natuurlijke schoonheid (Areas of Outstanding Natural Beauty, AONB’s). Later kwamen de langeafstandsroutes (nu National Trails) in Engeland en Wales.
The Great British Trails
Die langeafstandsroutes lopen vaak over historische grond. Het South West Coast Path loopt langs illustere plaatsen als Tintagel, waar Koning Arthur zou zijn geboren. Een andere route volgt de Muur van Hadrianus. Daar volg je de Romeinse muur die ooit de noordgrens van Romeins Brittannia beschermde.