Zangeres Patti Page overleden

Wat ik zo leuk vind aan zingen, is dat het voor mij een vervanger is voor de bank van de psychiater.

Aldus Patti Page, de Amerikaanse zangeres die op 1 januari 2013 op 85-jarige leeftijd overleed. Haar platen waren in de jaren ’50 de best verkochte platen van een vrouwelijke artiest en met hits als Tenesse Walzen en How Much Is That Doggie in the Window? werd ze wereldberoemd. In totaal verkocht ze meer dan honderd miljoen platen en heeft ze meer dan vijftig albums op haar naam staan.

Ze werd op 8 november 1927 geboren in Claremore, Oklahoma als Clara Ann Fowler. Op 18-jarige leeftijd kreeg ze een baantje bij radiostation KTUL, waar ze achtergrondzangeres werd in een radioprogramma dat gesponsord werd door de Page Milk Company. Toen een andere zangeres het programma verliet, nam Fowler het programma en haar pseudoniem The Singing Rage – Patti Page over. Muzikant Jack Real ontdekte haar in 1946, waarna hij haar manager werd en een contract voor haar regelde bij Mercury Records. Haar eerste single Confess nam ze in 1948 op. In tegenstelling tot andere zangeressen zong Page ook het achtergrondkoor zelf in en werden deze losse opnames aan elkaar gemonteerd. 

Deze experimentele aanpak beviel dermate goed dat ze in 1950 zelfs de vier verschillende stemmen van haar single With My Eyes Wide Open I'm Dreaming alleen inzong als het Patti Page Quartet. Haar volgende hit Tenessee Walz was in 1950 zo’n groot succes dat het tegelijk op nummer 1 kwam te staan in de pop, country en R&B hitlijst. Ze wist verschillende muziekgenres perfect te combineren. Zo had ze ook veel fans onder countryliefhebbers, door de inmenging van countryinvloeden in haar nummers. Tot op zeer hoge leeftijd bleef ze concerten geven in heel Amerika. In 1998 won ze nog een Grammy Award voor haar album: Live at Carnegie Hall: The 50th Anniversary Concert. Dit jaar zou Page een speciale Grammy Award in ontvangst nemen voor haar gehele oeuvre.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!