zutphen

Zutphen wordt gebombardeerd

Op 14 oktober 1944 wordt Zutphen gebombardeerd door de geallieerden. Het doel van het bombardement is de IJsselbrug net buiten de stad, maar de piloten maken een fout waardoor een deel van een Zutphense stadswijk in puin komt te liggen. Er vallen bijna honderd doden en een gedeelte van de stad is compleet verwoest. Wat ging er mis?


Op 28 september 1944 werd een Duitse munitietrein gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Door de ontploffing werden een aantal huizen en een stuk van het station beschadigd, maar dit was niets vergeleken bij het bombardement op de stad twee weken later.


Zutphen in puin


Rond vier uur in de middag van 14 oktober 1944 vlogen er drie geallieerde vliegtuigen over Zutphen. Ze hadden de taak om de IJsselbrug die net buiten de stad lag, te bombarderen. Door het vernietigen van de IJsselbrug, kon de aanvoer van troepen en wapens van de Duitsers richting Arnhem geblokkeerd worden. De IJsselbrug werd vernietigd maar ook een nabij gelegen stadswijk werd geraakt. Het grootste gedeelte van deze stadswijk werd volledig verwoest. De Rozengracht, Kreijnckstraat, Barlheze en Apenstert werden voorgoed weggevaagd. Er vielen 92 doden maar dit aantal liep later nog op door mensen die naderhand vermist waren en waarvan het lichaam nooit werd gevonden.


Wederopbouw


Het stadsbestuur van Zutphen besloot tot een herinrichting van het gebied dat in puin was gelegd. Er werd een Bureau Wederopbouw opgezet waarbij 41 personen de taak kregen de wederopbouw in goede banen te leiden. De straten werden niet opnieuw opgebouwd en een hoop andere historische gebouwen in het gebied werden gesloopt. Hiervoor in de plaats kwam nieuwbouw. Zutphen verloor daarmee een stuk historie en een toonaangevend deel van de stad.                    


Leestip:


val van Fort Eben EmaelKurt Student (1890-1978): een militaire biografie
Auteur: Wouter van den Brandhof
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048174
Winkelprijs: €39,–Bestel Kurt Student (1890-1978): een militaire biografie


 

Bronnen


Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.