Home » Reportage
Miracle Mike, Kip zonder kop

‘Miracle Mike’ leefde achttien maanden als een kip zonder kop

Dat kippen in sommige gevallen nog een korte tijd kunnen overleven nadat ze onthoofd zijn is bij veel mensen wel bekend. Het gezegde ‘als een kip zonder kop’ is daar dan ook van afgeleid. Meestal overlijdt de kip binnen een aantal minuten. Maar een kip uit de Verenigde Staten, Miracle Mike, hield het in 1945 maar liefst achttien maanden vol zonder hoofd en werd een ware attractie.

Kippen kunnen vaak nog even lopen nadat ze zijn onthoofd omdat zij hun hersenen niet nodig hebben bij het aansturen van hun spieren. Sterker nog, zonder hersenen kan een kip niet eens stoppen met lopen. Kippen gebruiken, in tegenstelling tot de mens, de hersenen om het lopen te onderdrukken. Vanuit een zenuwcentrum in het ruggenmerg van de kip worden de signalen om te lopen aangestuurd. Als de kip is ontdaan van zijn hersenen begint een kip automatisch te lopen omdat de hersenen het lopen niet meer kunnen onderdrukken.

Miracle Mike

Op 10 september 1945 waren boer Lloyd Olsen en zijn vrouw Clara aan het werk op hun boerderij in Fruita in de Amerikaanse staat Colorado. Ze wilden die dag kippen gaan slachten en dat deden zij allemaal handmatig. Lloyd zou met een bijl de kippen onthoofden en Clara zou ze vervolgens bij elkaar leggen om mee te nemen naar de vleesmarkt. Er werden die dag rond de veertig of vijftig kippen geslacht maar bij één van die kippen ging iets niet helemaal goed. Deze kip bleef lang nadat Lloyd Olsen met een bijl de kip had ontdaan van zijn hoofd rondlopen door de schuur. Olsen pakte vervolgens de kip beet en plaatste deze in een appelkistje onder de veranda in de veronderstelling dat deze de volgende ochtend dood zou zijn.

Dat bleek niet zo te zijn, Miracle Mike was de volgende ochtend nog in leven. Lloyd Olsen bleek bij het onthoofden van de kip niet de nek doormidden geslagen te hebben, maar een deel van de kop eraf gehakt te hebben. De halsslagader en een deel van de hersenstam waren nog intact en zodoende had de kip nog een aantal primaire hersenfuncties over. Een bloedstolsel dat toevalligerwijs op precies de juiste plek bleef zitten, zorgde ervoor dat de kip niet doodbloedde. Daardoor wist de kip, die wel moeite had om balans te houden, nog steeds in leven te blijven. Mike bleef zelfs nog steeds op zoek naar voedsel op de grond en probeerde ook nog te kraaien. Dit kwam volgens eigenaar Olsen neer op een gorgelend geluid. Olsen zag wel brood in de uitzonderlijke kip en bleef de vogel voeden door melk en kleine maiskorrels in zijn keel te stoppen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Attractie

Olsen besloot zijn kip zonder kop vanaf nu mee te nemen naar de vleesmarkt in Fruita waar hij normaal gesproken zijn onthoofde kippen verkocht. Hij ging weddenschappen aan met andere marktlui waarbij hij beweerde een kip zonder kop te hebben die al meerdere dagen leefde. Zo werd het verhaal van de kip steeds bekender in de omgeving van Fruita. Een lokale krant stuurde een verslaggever naar de boerderij van Olsen om het verhaal op te schrijven en te publiceren. Twee weken later reisde Hope Wade als promotor van een sideshow, een soort bijprogramma van een circus of theater, ruim vijfhonderd kilometer om Olsen en de kip uit te nodigen om deel te nemen aan zijn sideshows. Daar zou de kip zonder kop serieus geld kunnen opleveren als attractie.

Als eigenaar van een kleine kippenboerderij in de jaren ’40 van de 20e eeuw had Olsen het financieel niet heel breed. Daarom leek het aanbod van Hope Wade een unieke kans om meer geld te verdienen. Olsen vertrok daarom samen met zijn kip richting Salt Lake City om daar deel te nemen aan een sideshow. Maar eerst ging hij langs de Universiteit van Utah om de kip te laten onderzoeken. Hope Wade gaf uiteindelijk de naam Miracle Mike, the headless chicken aan de vogel en samen met de Olsens trok hij vanuit Salt Lake City naar Californië en Arizona.

Mensen konden na betaling van een klein bedrag een kijkje nemen naar Miracle Mike. Dit was aardig lucratief te noemen aangezien het maandelijks inkomen van de familie Olsen naar 4.500 dollar steeg. Dat was in die tijd een klein fortuin te noemen. Na de eerste tour die door Californië en Arizona ging moesten de Olsens terug naar Colorado om hun gewassen te oogsten op de boerderij die tijdelijk door anderen werd beheerd. Hope Wade nam de kip nog mee voor een tour door het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Laatste tour

Voor de nieuwe tour vertrok familie Olsen weer naar Arizona. In de stad Phoenix namen Lloyd en Clara Olsen en Mike weer deel aan een sideshow. Toen ze ’s nachts in een motel sliepen werden ze gewekt door een vreemd geluid. Toen ze de kamerdeur openden zagen ze dat Miracle Mike aan het stikken was in een maiskorrel die blijkbaar in het verkeerde keelgat was geschoten. Clara en Lloyd waren te laat om in te grijpen en Miracle Mike moest helaas het loodje leggen.  

Daarmee kwam er een einde aan het showleven van Miracle Mike. De familie Olsen trok terug naar de boerderij in Fruita en kocht van het verdiende geld een aantal landbouwmachines en een Chevrolet pick-up uit 1946. Wat er met de kip zelf is gebeurd is niet bekend omdat eigenaar Lloyd Olsen dat weigerde te vertellen. Tot op de dag van vandaag wordt er nog wel een jaarlijks feest georganiseerd in Fruita ter nagedachtenis aan de kip zonder kop: Mike The Headless Chicken Day.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt