Charles Darwin uit 1881

Notitieboekjes van Charles Darwin duiken op na verdwijning van 22 jaar

De notitieboekjes die Charles Darwin volschreef na zijn reis op de HMS Beagle zijn unieke erfstukken in de geschiedenis van de wetenschap – en jarenlang wist niemand waar ze waren. Tot nu. Op 5 april 2022 werd bekend gemaakt dat de notities waren teruggevonden.

Verdwijning

De laatste keer dat de twee notitieboekjes uit de jaren 1830 gezien werden waar ze hadden moeten zijn was in september 2000. Toen werden ze uit de Special Collection Strong Rooms van de bibliotheek van Cambridge University gehaald om gefotografeerd te worden. Dit is de opslag waar de meest zeldzame en speciale objecten bewaard werden. Tijdens een controle van de opslag in januari 2001 bleken ze echter niet op hun plaats te liggen. Eerst was dit geen reden voor paniek. In een bibliotheek met maar liefst tien miljoen objecten raakt namelijk wel eens iets kwijt.

Oproep

Nadat de curatoren en bibliothecarissen jarenlang naar de boekjes zochten en niets vonden, werd de conclusie dat ze gestolen waren onvermijdelijk. In 2020 deed de bibliotheek van Cambridge University daarom een oproep naar het grote publiek om helpen bij het terugvinden van de notitieboekjes. Tegelijkertijd werden de politie en Interpol op de hoogte gebracht van de diefstal van de objecten, die miljoenen waard zijn. De bibliotheek stelt dat wanneer er nu zulke belangrijke voorwerpen zouden verdwijnen er veel eerder alarm zou worden geslagen, maar dat de beveiliging in 2001 veel minder strikt was. 

Tree of life Charles Darwin

Tree of Life

Charles Darwin krabbelde de notitieboekjes, die ongeveer het formaat van een ansichtkaart hebben, vol na zijn beroemde reis naar de Galapagoseilanden aan boord van het schip de HMS Beatle. Op basis van de vele verschillende soorten dieren die hij daar zag en die allemaal goed aangepast waren aan hun omgeving ontwikkelde hij de evolutietheorie. Dit is het idee dat soorten steeds veranderen omdat alleen de dieren die het beste zijn aangepast aan hun omgeving overleven. Een vroege versie hiervan is te zien in zijn schets van de ‘Tree of Life’ in een van de vermiste notitieboekjes. Vanwege de grote impact die de evolutietheorie heeft gehad op de wetenschap zijn de notitieboekjes van zeer grote waarde.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Notitieboekjes terug

Het mysterie van de verdwenen notitieboekjes kon in 2020 op veel media-aandacht rekenen. Nu, anderhalf jaar later, lijkt de oproep aan het publiek het gewenste effect te hebben gehad. Voor het kantoor van de bibliothecaresse van Cambridge University werd een roze tasje gevonden met daarin de notitieboekjes. De boekjes waren gewikkeld in plasticfolie en zaten in de originele donkerblauwe archiefdoos. Bij de ontdekking zat een briefje waarop stond ‘Librarian, Happy Easter, X’. Pas na vijf dagen gaf de politie toestemming om de plasticfolie te verwijderen. Daarna konden experts, onder andere door het bestuderen van de gebruikte inkt en papier, vaststellen dat het de originele boekjes waren. De objecten zijn in goede conditie en lijken met zorg behandeld te zijn. Hoe ze uit de opslag zijn verdwenen en wie ze weer heeft teruggebracht is nog altijd een mysterie.

Bronnen

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!