SS'er Faber

SS’er Faber mogelijk alsnog achter tralies

Hij is één van de laatste drie nog in levende Nederlandse oorlogsmisdadigers. In 1947 werd voormalig SS-er Klaas Carel Faber ter dood veroordeeld maar tot op heden woont hij in Duitsland. Nederland doet nu een laatste poging om de oorlogsmisdadiger achter de tralies te krijgen.

“Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gisteren aan Duitsland gevraagd of het Nederland formeel verzoekt of wij onze oosterburen de levenslange gevangenisstraf van Klaas-Carel Faber willen laten uitvoeren”, zeiden minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven in een interview met de Pers dat op 24 mei 2011 in de krant verscheen. De fractieleiders van de Tweede Kamer willen dat het kabinet zijn ‘diepste ongenoegen’ uit over de weigering van Duitsland om Faber uit te leveren.

Waffen-SS

Faber werd geboren op 20 januari 1922 in Haarlem. Zijn vader, Pieter Faber, was een berucht NSB’er. Voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak trad Klaas in dienst van de Nationale Jeugdstorm. Hij was een fanatieke aanhanger van het nationaalsocialisme, waardoor hij in de derde klas van het HBS al door zijn joodse directeur van school werd gestuurd. Faber meldde zich twee maanden nadat de Duitsers Nederland waren binnen gevallen in mei 1940 bij de Waffen-SS in München. In 1942 werd hij de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. Ook werkte hij voor de Sicherheits Dienst en het Sonderkommando Feldmeijer, berucht door de sluipmoorden als represaille maatregel voor aanslagen op met name Nederlandse collaborateurs. Hij maakte samen met zijn broer deel uit van het executiepeloton van Kamp Westerbork.

Ter dood veroordeeld

Nadat hij in 1947 ter dood werd veroordeeld wegens de moorden op tientallen joden en landverraad, werd zijn straf een jaar later omgezet tot levenslang. In 1952 wist hij echter te ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij vluchtte naar Duitsland en woont nog steeds in het Beierse Ingolstadt. Hitler had in 1943 een wet ingevoerd, Führererlass, waardoor Faber de Duitse nationaliteit kon krijgen. Het was een wet die aan buitenlanders in Duitse krijgsdienst de Duitse nationaliteit toekende. Na de oorlog wilde Duitsland geen onderdanen uitleveren, wat voor Faber goed uitkwam. Hij heeft tot op heden zijn best gedaan om uitlevering te voorkomen, waarin hij werd bijgestaan door Stille Hilfe, een organisatie die eind jaren ‘40 werd opgericht om nazi’s te helpen vluchten of financiële hulp te bieden. Aan het hoofd van deze organisatie staat de dochter van Heinrich Himmler, Gurdrun Burwitz, ook wel de nazi-prinses genoemd. Zij staat nog steeds achter de ideeën van haar vader.

Uitlevering

Al enkele malen heeft het Nederlandse ministerie van Justitie gevraagd om de uitlevering van Faber aan Nederland. Tot op heden zonder succes. In 2010 gebeurde dat door middel van een Europees Arrestatiebevel. Vorige week is dat bevel formeel geweigerd omdat Duitsland geen onderdanen overdraagt. Maar er is nog een laatste kans. Volgens de richtlijnen van het Europees arrestatiebevel moet Duitsland aan Nederland vragen of de Duitse justitie de straf kan overnemen. Wat het antwoord van Duitsland zal zijn op de vraag van Nederland moet nog blijken. Faber is dit jaar 89 geworden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!